Isolation, molecular characterization of food-borne drug resistant Salmonella spp. and detection of class 1 integrons
İlaç dirençliliği gösteren gıda kaynaklı Salmonella spp. suşlarının izolasyonu, moleküler karakterizasyonu ve sınıf 1 integronların araştırılması
- Tez No: 201722
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BOZOĞLU, PROF. DR. MUSTAFA AKÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Genetics, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella, antimikribiyel dirençlilik, lateral gen transferi, Salmonella, antimicrobial resistance, lateral gene transfer
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalısmada, Türkiye'de gıdalardan izole edilen 59 adet epidemiyolojik açıdan farklı Salmonella susu ve Almanya Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarlarından elde edilen 49 adet Salmonella susu analiz edilmistir. Susların karakterizasyonu için serotiplendirme, faj tiplendirmesi, antibiyotiplendirme ve moleküler biyolojik karakterizasyon gibi analizler yapılmıstır. Türk izolatları en yaygını S. Enteritidis serotipi ve PT21 faj tipi olmak üzere 17 farklı serotip göstermistir. En yüksek dirençlilik Türk susları için nalidiksik asite karsı gözlenirken Alman susları için sulfonamid bilesenlerine karsı olmustur. Susların moleküler tiplendirmesi farklı plazmid ve PFGE profilleri göstermistir. Türk susları için 1-4 adet plazmid/profil ve Alman susları için ise 1-7 adet plazmid/profil elde edilmistir. PFGE profilleri 42 ayrı altgrup olusturarak 44,3% homoloji ile iki ana grupta toplanmıstır. 72 adet dirençli susta en yaygın olarak blatem-1 (%56, AMP direnç); floR (%100, CHL ve FFC direnç); aphA1 (%100, KAN ve NEO direnç); tet(A) (%53, TET direnç); aadA1 (%82, SPE ve STR direnç); sulI (%78, SUL direnç) antibiyotik direnç genleri gözlenmistir. Çalısmada 700 bç (1 sus), 1000 bç (37 sus), 1200 bç (16 sus) ve1600 bç (3 sus)'lik sınıf I integronlara ait farklılasmıs bölgeler elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, 59 epidemiologically unrelated Salmonella strains isolated from foods in Türkiye and 49 Salmonella strains obtained from National Salmonella Reference Laboratories of Germany were analysed. For the characterization of strains, analyses such as serotyping, phage typing, antibiotyping and molecular biological characterization were done. The strains exhibited 17 different serotypes with S. Enteritidis serotype and PT21 phage type being the most prevalent in Turkish isolates. The highest antimicrobial resistance was observed against NAL for Turkish strains, whereas it was against SUL for strains from German origin. Molecular typing of all strains exhibited different plasmid profiles and PFGE patterns. There were 1-4 plasmids/profile for Turkish strains and 1-7 plasmids/profile for German strains. The PFGE patterns revealed 42 different subgroups, having two major clusters with 44,3% arbitrary homology. Among 72 resistant strains, the most prevalent resistance genotypes were observed as blatem-1 (%56, AMP resistance); floR (%100, CHL and FFC resistance); aphA1 (%100, KAN and NEO resistance); tet(A) (%53, TET resistance); aadA1 (%82, SPE and STR resistance); sulI (%78, SUL resistance). The class I integron variable region analyses exhibited 700 bp (1 strain), 1000 bp (37 strain), 1200 bp (16 strain) and 1600 bp (3 strain) integrons.