Effects of the design of toys on the child-toy interaction in special education
Oyuncak tasarımının özel eğitimde çocuk-oyuncak ilişkisine etkisi
- Tez No: 201735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZ A. G. Z. BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Child Health and Diseases, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Oyun, Oyuncaklar, Eğitim Araçları, Özel İhtiyaçlar İçin Tasarım Kaygıları, Special Education, Play, Toys, Educational Materials, Design Considerations for Special Needs
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Özel eğitim için tasarlanmış olan eğitim araçları, farklı engel gruplarından çocuklar tarafından ortak olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, bu oyuncakları özel ihtiyaçlar, özel kullanıcı grupları ve özel eğitim perspektivinde gözden geçirmektedir. Bunun yanı sıra, bu özel durumlar bağlamında, farklı engellerin çocuklar ve ortak oyuncakların ilişkileri üzerine etkisi değerlendirilmektedir. Çalışmanın temeli, oyuncak, oyun ve özel eğitim alanında literatür araştırması ve takiben Rett sendromu, geri zekalılık, hiperaktivite, Down sendromu, serebral palsi ve otizm gibi 6 farklı engel grubundan çocukla gerçekleştirilen gözlemler ile kurulmuştur. Çalışma, gözlemlerin karşılaştırmalı sonuçları ve oyuncaklarla çocuklar arasındaki ilişkiler sonucunda oluşturulan tasarım çıkarımları ile sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The play materials designed for special education are commonly used by children with various disabilities. This study overviews these materials from the perspectives of special needs, special user groups and special education. Furthermore, the effects of different disabilities on the interactions of the children with the same toys are investigated, within the light of those special cases. The base of the study is constructed with a literature review on toys, play and special education, followed by observations that are performed in a special education centre with six subjects having different disabilities, namely Rett?s syndrome, mental retardation, hyperactivity, Down?s syndrome, cerebral palsy and autism. The study is concluded with compared results of the observations and design implications derived from the interactions between the toys and children.