The effect of peer instruction on sixth grade students' science achievement and attitudes
Akran öğretiminin altıncı sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersi başarılarına ve fen dersine olan tutumlarına etkisi
- Tez No: 201740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, akran öğretimi, basarı, tutum, hatırlama oranı, Science education, peer instruction, achievement, attitude, retention
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalısma akran öğretimi öğretim yönteminin altıncı sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersi basarıları, akan elektrik konusuna karsı gelistirdikleri tutum ve hatırlama oranları üzerine etkisinin geleneksel öğretim yöntemi ile karsılastırılmasını amaçlamaktadır. Çalısma 2005-2006 bahar döneminde Ankara'nın merkez Yenimahalle ilçesinde yer alan 2 okuldan, 2 öğretmenin 4 sınıfında eğitimlerine devam eden 121 öğrenci ile gerçeklestirilmistir. Akan Elektrik Basarı Testi ve Akan Elektrik konusuna karsı tutum ölçeği çalısmaya katılan tüm öğrencilere, baslangıç bilgi ve tutumlarını ölçmek amacıyla öntest olarak uygulanmıstır. Öntestlerin hemen ardından deneysel grupta uygulamalar baslamıs ve akan elektrik konusunun bitimine kadar, 3 hafta devam etmistir. Deneysel grup akran öğretim yöntemini uygularken, kontrol grubu geleneksel öğretim yöntemini kullanmaya devam etmistir. Üç haftalık uygulamanın hemen ardından kontrol ve deney grubundaki öğrencilere aynı test ve ölçek sontest olarak verilmistir. Ayrıca, sontestten üç ay sonra Akan Elektrik Devreleri Basarı Testi her iki gruba bir kez daha uygulanmıstır. Test ve ölçeklerden elde edilen veriler çok yönlü kovaryans analizi, takip eden tek yönlü kovaryans analizleri ve tekrarlı kovaryans analizi istatistiksel yöntemleri ile analiz edilmistir. ?statistiksel analiz sonuçları akran öğretim yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre, öğrencilerin basarı ve hatırlama oranları üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermistir. Bununla birlikte, istatistiksel analizler akran öğretimi yöntemi ve geleneksel öğretim yöntemi ile eğitim gören öğrencilerin tutumları arasında anlamlı bir fark ortaya koyamamıstır.
Özet (Çeviri)
This study has aimed to examine effectiveness of the peer instruction on sixth grade students? science achievement, attitudes concerning current electricity and retention rates of what has already learnt about current electricity as compared to the conventional instruction. The study was conducted during 2005-2006 spring semester with 121 students from the four classes of two elementary schools in the central Yenimahalle district of Ankara. Current Electricity Achievement Test (CEAT) and Attitude toward Current Electricity Scale (ATCES) were administered as pretest to all groups in order to determine students? level of prior knowledge and level of interest toward the subject before the treatment, respectively. Then, treatment started in experimental group. It continued three weeks throughout the current electricity subject. While experimental group implementing the peer instruction, control group continued with their conventional lecturing. Immediately after three weeks, students both in control and experimental groups were post tested with the same test and scale. Moreover, three months after the post tests, delayed post test on the CEAT was also administered to both experimental and control groups. The data obtained from the administration of tests and scales were analyzed by the statistical techniques of MANCOVA; follow up ANCOVA?s and repeated measure ANCOVA. Results of the statistical analysis indicated that the peer instruction has significantly greater effect on students? science achievement and retention rates as compared to the conventional instruction. However, the statistical analysis failed to show a significant difference between the attitudes of students instructed by the peer instruction and the conventional instruction.