Using cognitive maps for modeling project success
Proje başarısını modelleyebilmek için bilişsel haritalama yönteminin kullanımı
- Tez No: 201739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje başarısı, Bilişsel Harita, Project Success, Cognitive Map
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bir projenin başarılı olup olmadığını değerlendirebilmek için öncelikle ?projeyi etkileyenler faktörler nelerdir? ve ?başarı kime ve hangi kıstaslara göre değerlendirilmelidir? sorularına cevap bulmak gerekir. Bir projenin kendine has özellikleri, kendisini etkileyen çevresel faktörler ve mevcut tarafların farklılıklarından kaynaklı, her projeyi etkileyen faktörler ve bunların etkileri çeşitlilik göstermektedir. Bu faktörler birbirinden bağımsız değildir ve proje başarısını modelleyebilmek için bu faktörlerin birbirleri arasındaki ilişkileri de bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ayrıca, bir projedeki mevcut taraflar genellikle farklı hedeflere sahiptirler ve şirket öncelikleri, tercihler ve tutumlarına göre proje başarısını ölçen performans göstergeleri değişiklik göstermektedir. Nitekim; risk, kararlar ve stratejiler gibi faktörler arasındaki ilişkileri, proje başarı kriterlerini, hedefleri ve hedeflerle faktörler arasındaki ilişkiyi gösterecek bir proje başarısı modeline ihtiyaç vardır. Bilişsel haritalama, bir durum veya olay hakkındaki nedenler, sonuçlar ve aralarındaki ilişkiyi belirleyerek insanların bilgi ve görüşlerini yansıtan kuvvetli bir görsel araçtır. Bu nitel tekniğin matematiksel ölçülebilir özelliklerle geliştirilmesi, proje başarısını modellemekte kullanılabilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak bu tezin amacı; proje başarısını modelleyebilmek için güçlü bir araç olarak önerilen bilişsel haritaların uygulanmasını göstermektir. Bir inşaat projesinin başarısını etkileyen faktörleri modellemek, proje başarı faktörleri arasındaki ilişkiyi yansıtmak ve projedeki tarafların farklı hedeflerini ve proje başarısının farklı taraflarca değişik bir şekilde tanımlandığını göstermek için bilişsel haritaların etkin olarak kullanılabileceği, bu tez kapsamında hipotez olarak ileri sürülmektedir. Bu teknik, Türkiye'de gerçekleştirilen gerçek bir inşaat projesine uygulanmıştır. Projede konsorsiyum üyesi olarak yer alan yer alan iki yüklenici firma ile birlikte işverenin bilişsel haritaları oluşturulmuş ve gerek içeriksel gerekse de yapısal analizler sonucu tarafların bakış açılarındaki farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Son olarak, proje başarısını modelleyebilmek için bilişsel haritalama yönteminin kullanılmasının kazanımları ve uygulamada karşılaşılan eksiklikleri, vaka çalışması bulgularına dayanarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to evaluate a project as successful or not, initially, the questions of ?what are the factors affecting the success? and ?according to whom and which criteria should the success be measured? should be answered. Both the factors and their influences vary depending on a project?s specific characteristics, different environmental factors affecting it, and different parties involved. These factors are not independent of each other and the interrelationship between them should be investigated as a whole in order to model the project success. Moreover, parties involved in a project usually have different objectives and the performance indicators used to measure project success differ according to company priorities, preferences and attitudes. Thus, there exists a need to develop a project success model that contains the interrelationships between factors such as risks, decisions, and strategies, project success criteria, objectives and the relations of the factors with the objectives. A cognitive map (CM) is a strong visual tool to reflect the beliefs and knowledge of people about a situation or domain, identifying the causes, effects and the relations between them. This qualitative technique being enhanced by quantifiable properties makes it appropriate to be utilized to model the project success. As a result, the objective of this study is to demonstrate the application of CMs as a powerful tool for modeling project success. It is hypothesized that CMs can be effectively used to model the factors affecting success of a construction project, to reflect the interrelations between project success factors, to demonstrate the different objectives of parties involved in a project and show how the project success can be defined differently, by different parties. This technique is applied to a real construction project realized in Turkey. CMs of two consortium contractors and client organization involved in the project are constructed and the differences between the perceptions of three parties are revealed by content and structural analyses. Finally, the benefits and shortcomings of using CMs for modeling project success are discussed by referring to case study findings.