Millimeter wave Gunn diode oscillators
Milimetrik dalga Gunn diyot osilatörler
- Tez No: 201766
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER, PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gunn Diyot, Milimetrik Dalga Osilatör Tasarımı, Diyot Yerleşimi, Rezonans Diski, Gunn Diode, Millimeter-Wave Oscillator Design, Diode Mounting, Resonant Disc
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezde 35GHz'de çalışan bir milimetrik dalga Gunn diyot osilatörün tasarımı, gerçekleştirilmesi ve üzerinde yapılan ölçüm çalışmaları anlatılmaktadır. Tezin amacı, bir doğru akım besleme uygulayarak, milimetrik dalga kılavuzu içerisinde yer alan kavite içindeki bir negatif direnç aygıtından, yüksek frekanslı ve güçlü bir sinyal üretmektir. İlk olarak Gunn diyotun fiziği üzerinde durulmuş ve Gunn diyotun negatif diferansiyel direnç alanında çalışması için gerekli koşullar saptanmıştır. Daha sonra en iyi tasarım konfigürasyonu seçilmiştir. Osilatörün tasarımı, dalga kılavuzunun yerleşim, diyotun takılma ve öngerilim besleme devresinin tasarımını içermektedir. Osilatörün davranışını yaklaşık olarak tahmin etmek için bazı simülasyon araçları kullanılmıştır. Ayar işlemleri için bir kayar kısa devre ve üçlü ayar vidası sistemi kullanılmıştır. Farklı besleme gerilimleri ve ayar elemanlarının farklı pozisyonları için osilasyonlar gözlenmiştir. Çok daha kararlı ve güçlü osilasyonlar, diyotun üzerine yerleştirilen rezonans diskinin eklenmesiyle elde edilmiştir. 28 GHz frekansında 15 dBm güç ölçülmüştür. Farklı besleme gerilimleri için osilatör frekansı, çıkış gücü ve kararlılığı belirlemek amacıyla laboratuar ölçümleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the design and implementation of a millimeter-wave Gunn diode oscillator operating at 35 GHz (Ka (R) 26.5-40 GHz Band). The aim of the study is to produce a high frequency, high power signal from a negative resistance device situated in a waveguide cavity by applying a direct current bias. First the physics of Gunn diodes is studied and the requirements that Gunn diode operates within the negative differential resistance region is obtained. Then the best design configuration is selected. The design of the oscillator includes the design of the waveguide housing, diode mounting and the bias insertion network. Some simulation tools are used to predict, approximately, the behaviour of the oscillator and the bias coupling circuit. For tuning purposes, a sliding backshort and a triplescrew- tuner system is used. For different bias values and different positions of the tuning elements oscillations are observed. A much more stable and higher magnitude oscillations were obtained with the inclusion of ?resonant disc? placed on top of the diode. 15 dBm power was measured at a frequency of 28 GHz. Laboratory measurements have been carried out to determine the oscillator frequency, power output and stability for different bias conditions.