Design and performance evaluation of mixed flow pumps by numerical experimentation and axial thrust investigation
Sayısal deneyler ile karışık akışlı pompaların tasarımı, performans analizi ve eksenel itme incelemesi
- Tez No: 201771
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dik türbin karışık akışlı pompa, HAD analizi, Pompa performans testi, Eksenel itme, Dengeleme delikleri, Dengeleme halkası, Vertical türbine mixed flow pump, CFD analysis, Pump performance test, Axial thrust, Balancing holes, Balancing ring
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezde, 40 l/s debi ve 16 mss basma yüksekliğine sahip karışık akışlı dik türbin pompa 2900 d/d'da tasarlanmıştır. Tasarım parametrelerinin etkisi ve pompa içerisindeki akış sayısal deneyler yardımıyla incelenmiştir. Tasarlanan pompa Layne Bowler Pompa Sanayi'nde üretilmiş, test edilmiş ve TÜBİTAK-TEYDEB projesi kapsamında tamamlanmıştır. Pompanın tasarımı TS EN ISO 9906 standartlarında belirtilen tolerans sınırları dahilinde yapılmıştır. Sayısal deneylere ait pompa performans karakteristikleri sonuçlarının test sonuçlan ile aynı eğilime sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, tasarlanan pompa üzerinde yük hücreleri yardımı ile eksenel yük ölçümleri yapılmıştır. Dengeleme delikleri ve dengeleme halkasının etkileri incelenmiştir. Çark arka tarafına açılan değişik çaptaki dengeleme deliklerinin pompa performansı üzerine olan etkileri gözlemlenmiştir. Test sonuçlan değişik yaklaşımlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
this thesis a vertical türbine mixed flow pump that has a flow rate of 40 l/s and 16 mwc head at 2900 rpm is designed. Effect of design parameters are investigated and flow inside the pump is analyzed with the help of numerical experimentations. The designed pump is manufactured and tested in Layne Bowler Pumps Company and completed in TÜBİTAK - TEYDEB project. Pump is designed in the tolerance limits that are defıned in the Standard TS EN ISO 9906. Numerical experimentation results for performance characteristics show the same trend with the test results. in addition, axial thrust measurements are done on the designed pump with using load cells. Effect of balancing holes and balancing ring are investigated. Balancing holes are drilled at various diameters at the back side of the impellers and its effect is analyzed on the pump performance characteristics. Test results are compared with different approaches.