GIS based assessment of excavation difficulty by TBM-EPB along Mecidiye-Tandoğan segment of the Tandoğan-Keçiören metro tunnel
Tandoğan-Keçiören metro tünelinin Mecidiye-Tandoğan kısmında TBM-EPB ile kazılabilme güçlüğünün CBS tabanında belirlenmesi
- Tez No: 201798
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keçiören ? Tandoğan Metrosu, ÇÖKV, CBS, kazılabilme güçlüğü, Keçiören - Tandoğan Metro, MCDA, GIS, TBM, excavation difficulty
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kentsel yerleşim alanları için tünel yapıları önemli yatırımlardır. Tandoğan - Keçiören metro hattı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürürlüğe koyulan bu tür yatırımlardan biridir. Bu araştırmanın amacı Keçiören-Tandoğan metro güzergahının Tandoğan - Mecidiye kesiminde geçilecek değişik litolojik birimler içinde Yer basınç Dengeli Tünel Açma Makinesinin (TBM-EPB) performansını belirlemektir. Değerlendirmeler, güzergah boyunca yapılan jeolojik etütler, sondajlar, yerinde ve laboratuar deneyleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve istatistik yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tünel kaçma işlemi sırasında karşılaşılan karmaşık jeolojik ve hidrojeolojik koşullar TBM performansını etkileyen önemli parametrelerdir. Bu durumda yerel jeolojinin çok iyi anlaşılması önemlidir. Bu nedenle tünel güzergahı boyunca jeolojik, hidrojeolojik ve jeoteknik özellikleri belirlemek amacıyla çok sayıda yerinde ve laboratuar deneyleri yapılmıştır. Tünel kazma çalışmaları sırasında hidrojeolojik koşulların da TBM performansı üzerinde önemli etkileri olduğu saptanmış bu nedenle tünel boyunca kazılabilme güçlüğü olabilecek kesimlerin gösterileceği kesitler hazırlanırken ve veri setlerinin ağırlıkları hesaplanırken bu durum dikkatle göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tunnel structures are important investments especially for urban areas. Keçiören - Tandoğan metro alignment is one of those investments executed by Ankara Metropolitan Municipality. The purpose of this research is to evaluate Tunnel Boring Machine (Earth Pressure Balance type) (TBM-EPB) performance within different lithological units encountered along Tandoğan -Mecidiye segment of the Keçiören - Tandoğan metro tunnel. The evaluation is based on the data obtained from traditional site investigation methods, statistical approaches and Geographic Information Systems (GIS). Complex geological and hydrogeological conditions are found to be effective in the advancement of a TBM implemented in tunnel boring works. A good understanding of the geology is essential in such cases. Available field (in-situ) and laboratory tests have been used in order to determine geological, hydrogeological and geotechnical properties of the metro tunnel alignment. Advancements in the tunnel boring process also proved that hydrogeological conditions are effective on the performance of TBM so related data are considered carefully while preparing cross-section layers and calculating weights in order to display the distribution of excavation difficulty classes through the tunnel alignment.