Sedimentology and stratigraphy of Türbeyanı marl sequences and İnpiri limestones (late barremian-albian): Implications for possible source and reservoir rocks (NW Turkey)
Türbeyanı marn istiflerinin ve İnpiri kireçtaşlarının sedimantolojisi ve stratigrafisi: Rezervuar ve kaynak kaya yaklaşımları (KB Türkiye)
  1. Tez No: 201799
  2. Yazar: ANAR NABİYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sedimantoloji, devirsel stratigrafi, sekans stratigrafisi, Türbeyanı Marnları, İnpiri Kireçtaşları, Albiyen, Üst Barremiyen, Amasra, Bartın, sedimentology, cyclostratigraphy, sequence stratigraphy, Türbeyanı Marls, İnpiri Limestones, Albian, Upper Barremian, Amasra, Bartın
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Ulus Formasyonu'nun (İnciğez Köyü, Bartın, Amasra) üyeleri olan, Türbeyanı Marnları (Albiyen), İnpiri Kireçtaşları'nın (Üst Baremiyen - Albiyen) sedimantolojisi, devirsel stratigrafisi ve sekans stratigrafisi değerlendirilmiştir. Türbeyanı Marnları'nda beş değişik fasiyes belirlenmiştir. İstifte en yaygın fasiyesler marn ve kireçtaşı fasiyesleridir. İstifin çökelme ortamı dış şelf olarak belirlenmiştir. Pelajik marnlarda 39 adet düşük dereceli, 9 adet yüksek dereceli devir gözlenmiştir. Bu devirler, sırasıyla sekans stratigrafisinin ?parasekans? ve ?parasekans setleri?ne tekabül etmektedir. Ölçülü kesitte sadece bir adet tip-3 sekans sınırı belirlenmiştir. İnpiri Kireçtaşları'nda çok sayıda kireçtaşı fasiyesi bulunmaktadır. En sık gözlenen fasiyesler biyoklastik, peloidal, intraklastik vaketaşı-istiftaşı-tanetaşı fasiyesleridir. Bunun yanında kireçli çamurtaşı, fenestral kireçtaşı, ooid istiftaşıtanetaşı ve kumtaşı fasiyesleri de bulunaktadır. İnpiri Kireçtaşları'nın ölçülü kesitinde 25 adet beşinci derece, 6 adet dördüncü derece devir ayırtlanmıştır. Bu devirler, sırasıyla sekans stratigrafisinin ?parasekans setleri?ne ve ?sistem takımları?na tekabül etmektedir. Toplam üç transgresif ve üç yüksek deniz yüzeyi (highstand) sistem takımı belirlenmiştir. Ölçülü kesitte sadece bir adet tip-2 sekans sınırı gözlenmiş, örtü tabakası geri kalan sınırların görülmesini engellemiştir. Türbeyanı Marnları'nın petrol kaynak kayası, İnpiri Kireçtaşları'nın ise petrol rezervuar kayası olma olasılıklarının araştırılması bu çalışmanın amaçları arasındadır. Türbeyanı Marnları'nın toplam organik karbon (T.O.K.) miktarına bakıldığında bu kayanın petrol kaynak kayası olamayacağı kadar düşük olduğu görülmektedir. İnpiri Kireçtaşları, petrol rezervuar kayası olma olasılığı göz önünde bulundurularak, incelendiğinde, kaya gözenekliliğinin kalsit çimentosuyla doldurulmuş olmasından dolayı, bu kayanın petrol rezarvuar kayası olma olasılığının düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sedimentology, cyclostratigraphy and sequence stratigraphy of the Türbeyanı Marls (Albian) and the İnpiri Limestone (Upper Barremian-Albian) members of Ulus Formation (İnciğez, Bartın, Amasra) were interpreted in this study. In the Türbeyanı Marls total of five different facies were defined. Marl and limestone facies are the most abundant in the succession. The depositional environment of the succession was defined as an outer shelf area. Within the pelagic marls 39 smaller order and 9 higher order cycles were recognized. These cycles correspond to the parasequences and parasequence sets of sequence stratigraphy, respectively. In the measured section only one type-3 sequence boundary was identified. In the İnpiri Limestones great variety of limestone facies are represented. Bioclastic, peloidal, intraclastic wackestone-packstone-grainstone facies are the most abundant. Moreover, occurrence of lime mudstone, fenestral limestone, ooid packstone-grainstone, and sandstone facies are present as well. In the measured section of the İnpiri Limestones 25 fifth order and 6 fourth order cycles were defined. These cycles correspond to the parasequence sets and systems tracts of the sequence stratigraphy, respectively. Total of three transgressive and three highstand systems tract were defined. Only one type 2 sequence boundary was identified in the measured section, the rest of them are interrupted by covers. This study revealed that the Türbeyanı Marls and the İnpiri Limestones are not economically valuable as petroleum source and reservoir rocks, respectively. The total organic carbon (TOC) values of marl facies of the Türbeyanı marls are very low, and the pore spaces observed in the İnpiri Limestone are cement filled making it unsuitable reservoir rock.