An intelligent fuzzy object-oriented database framework for video database applications
Video veritabanı uygulamaları için akıllı, bulanık ve nesneye dayalı bir veritabanı sistemi
  1. Tez No: 201836
  2. Yazar: NEZİHE BURCU ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal veri modeli, video verisi, belirsizlik, bulanıklık, UML, nesneye dayalı modelleme, video veritabanı uygulamaları, nesneye dayalı veritabanları, bilgi tabanı sistemleri, akıllı sistemler, Conceptual data model, video data, uncertainty, fuzziness, UML, objectoriented modeling, video database applications, object-oriented databases, knowledge base systems, intelligent systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Video veritabanı uygulamaları, veritabanı ve bilgi tabanı teknolojilerinin etkilesimini veya entegrasyonunu gerektiren esnek ve güçlü modelleme ve sorgulama özelliklerine ihtiyaç duymaktadır. Video verisinin karmasık ve subjektif anlamsal içerigi sebebiyle dogal olarak olusan belirsizligi de ele almak, gerçek yasamdaki pek çok video veritabanı uygulaması için gereklidir. Bu tez çalısmasında, öncelikle video verisinin anlamsal içeriginin gösterilmesi için bulanık, kavramsal bir veri modeli gelistirilmistir. Video verisine ait özellikleri bulanık bilgi ile birlikte kavramsal düzeyde gösterebilmek için UML modeli genisletilmistir. kinci olarak, video veritabanı uygulamaları için akıllı, bulanık ve nesneye dayalı bir veritabanı sistemi gelistirilmistir. Daha önceden gelistirilmis olan IFOOD mimarisinin bir uyarlaması olan bu sistem üzerinde bulanık kavramsal video modelimiz kullanılmıstır. Sistem, belirsizlik içeren, karmasık ve zengin video anlamsal içeriginin ve bilgisinin modellenmesini ve sorgulanmasını saglamaktadır. Ayrıca video veri modelimiz kullanılarak, (bulanık) anlamsal, zamansal, (bulanık) uzaysal, hiyerarsik, bölgesel, ve yörünge sorgularına olanak saglanmaktadır. Gelistirilmis olan kavramsal modelin ve sistemin video veritabanları ile ilgili herhangi bir uygulama alanına uyarlanabilecegini düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Video database applications call for flexible and powerful modeling and querying facilities, which require an integration or interaction between database and knowledge base technologies. It is also necessary for many real life video database applications to incorporate uncertainty, which naturally occurs due to the complex and subjective semantic content of video data. In this thesis study, firstly, a fuzzy conceptual data model is introduced to represent the semantic content of video data. UML (Unified Modeling Language) is utilized and extended to represent uncertain information along with video specific properties at the conceptual level. Secondly, an intelligent fuzzy object-oriented database framework is presented for video database applications. The introduced fuzzy conceptual model is mapped to the presented framework, which is an adaptation of the previously proposed IFOOD architecture. The framework provides modeling and querying of complex and rich semantic content and knowledge of video data including uncertainty. Moreover, it allows (fuzzy) semantic, temporal, (fuzzy) spatial, hierarchical, regional and trajectory queries, based on the video data model. We think that the presented conceptual data model and framework can be adapted to any application domain related to video databases.