One-pot synthesis of chloroalcohols and their lipase mediated kinetic resolution ferrocenyl aziridinylmethanols as chiral ligands in enantioselective conjugate diethylzinc addition to enones
Kloralkollerin tek-kapta sentezi ve lipazlı ortamda kinetik ayrıştırılması nonlara enantioseçici konjuge dietilçinko katılmasında kiral ligand olarak ferrosenil aziridinilmetanoller
- Tez No: 201837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Prins tepkimesi, arilpropanoller, enzimatik kinetik ayrıştırma, asimetrik katalizleme, konjuge dietilçinko katılması, Prins reaction, arylpropanols, enzymatic kinetic resolution, asymmetric catalysis, conjugate diethylzinc addition
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bir norbornen türevinin çifte bağına asetat katılması yerine beklenmedik bir trisiklik eter oluşması, tepkimenin mekanizmasının araştırılması için ilgimizi uyandırdı. Mekanistik çalışmalar, stok çözeltide (NBu4OAc + dichloromethane) metilen diasetat (MDA) oluştuğunu ve Lewis veya Brønsted asitli ortamda formaldehite bozunduğunu gösterdi. Formaldehit ve olefin yoğunlaşması (Prins tepkimesi) net bir şekilde beklenmedik ürünün oluşumunu açıklamaktadır. Aynı metodoloji daha sonra biyolojik açıdan aktif benzanilid türevlerinin önemli çıkış maddesi olan 3-klor-3-arilpropanollerin tek basamakta sentezine yönelik prosedür geliştirilmesinde başarıyla uygulanmıştır. Stirenler boron triflorürlü ortamda MDA ile tepkimeye sokulmuş ve 3-klor-3-arilpropanoller %36-84 verimlerle elde edilmiştir. vii Tezin ikinci kısmı 3-klor-3-arilpropanollerin lipazlı ortamda ilk kez gerçekleştirilen açillenmesini içermektedir. CCL ile açilleme, denenen enzimler içinde en iyi enantioseçiciliği sağlamıştır. Enantiozenginleştirilmiş ürünler iki kez tekrarlanan lipazlı ortam açillemesi ile %78 ee'ye kadar elde edilmiştir. Sübstratların aromatik halkasındaki değişik sübstitüentlerin ve benzilik pozisyondaki klor yerine bromun tepkimenin enentioseçiciliğine çok önemli etkisinin olmadığı görülmüştür. Son kısımda kolayca elde edilebilen ferrosenil sübstitüe aziridinil metanoller (FAM) çeşitli enonlara enantioseçici dietilçinko katılmasını katalizlemek için nikelle kompleksleştirilmiş ve %82'ye varan ee'ler elde edilmiştir. Ligandlar geri kazanılabilmekte ve aktivitelerini kaybetmeden kullanılabilmektedir. Asimetrik indüksiyonun aziridin halkasının kofigürasyonuna bağlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
An unexpected tricyclic ether formation instead of acetate addition to the double bond of a norbornene derivative aroused our interest to explore the mechanism of this reaction. Mechanistic studies showed that methylene diacetate (MDA) was formed in the stock solution (NBu4OAc + dichloromethane) and decomposed to formaldehyde under Lewis or Brønsted acid conditions. Formaldehyde and olefin condensation (Prins reaction) clearly explains the formation of the unexpected product. Same methodology was then successfully applied to develop a one-step procedure for the synthesis of 3-chloro-3-arylpropanols, which are important starting materials for the synthesis of biologically active benzanilide derivatives. Styrenes v were reacted with MDA in the presence of boron trifluoride to give the corresponding 3-chloro-3-arylpropanols in 36?84% yield. The second part of the thesis involves kinetic resolution of 3-chloro-3-arylpropanols by lipase mediated acylation which are described for the first time. Acylation with the CCL provided the best enantioselectivity amongst the enzymes used. Enantiomerically enriched products with up to 78% ee were obtained after two successive lipase-mediated acylations. Different substituents on the aromatic ring and bromide, instead of chloride, at the benzylic position of the substrates were found to have no drastic influence on the enantioselectivity of the reaction. In the last part, easily available ferrocenyl substituted aziridinylmethanols (FAM) were complexed with nickel to catalyze the enantioselective diethylzinc addition to various enones with ee?s reaching 82%. The ligands can be recovered and used without losing their activity. The sense of asymmetric induction was found to be dependent on the configuration of the aziridine ring.