The effect of indole acetic acid, kinetin, gibberellin and abscisic acid on the expression of ARF1 GTP binding protein of pea Pisum sativum L. cv. araka)
İndol asetik asit, kinetin, giberellin ve absisik asitin GTP bağlayan ARF1 proteininin bezelyedeki (Pisum sativum L. cv. araka) anlatımı üzerine etkisi
  1. Tez No: 201838
  2. Yazar: ÖZLEM ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, PROF. DR. ABDULREZZAK MEMON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: ADP Ribozilasyon faktörü 1, ARF-GTPaz aktive edici protein, ARF Guanin nükleotid degisim faktörü, bitki hormonları, protein anlatımı, Pisum sativum, bezelye, ADP Ribosylation Factor 1, ARF-GTPase Activating Protein, ARFGuanine Nucleotide Exchange Factor, plant hormones, protein expression, Pisum sativum, pea
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ADP Ribozilasyon faktörü 1 (ARF1) endoplazmik reticulum ve Golgi arasındaki veziküler tasımada önemli rolü bulunan evrensel bir küçük GTP baglayan proteindir. ARF1, kaplama proteini 1 (COP1) veziküllerinin temel bir bileseni olup; hem kotamer yapısının olusumunda hem de kargo proteinlerin toplanmasında görev yapar. Bu çalısmada, bezelyenin (P. sativum L. cv. Araka) degisik erken gelisim evrelerinde ARF1 anlatımı incelenmistir. Bitki hormonlarından indol asetik asit, kinetin, giberellin ve absisik asidin degisik erken büyüme evrelerinde görülen ARF1 protein anlatım farkı üzerine etkisi arastırılmıstır. ARF1 anlatımının embryo ve çimlenmeden sonra ikinci gün örneklerinde, çimlenmeden sonra 6. Gün ile karsılastırıldıgında daha düsük oldugu gösterilmistir. Bu farkın hormonal temellerini anlamak amacıyla, 3 hafta yetistirilmis bezelye bitkilerine 3 kez günasırı her bir hormondan 50 ?M uygulanmıstır. Protein eldesi, hücre fraksiyonlarının hazırlanması, Western blot ve AtARF1 poliklonal antikoru ile immünoblot analizleri gerçeklestirilmistir. Yapılan çalısmalar, Absisik asit ve giberellinin bezelye gövdesinde inaktif, GDP baglı ARF oranını; ARF-GTPaz aktive edici proteinini (ARF-GAP) aktive ederek veya ARF Guanin nükleotid degisim faktörünü (ARF-GEF) kısmen inhibe ederek; yükselttigini göstermektedir. Bu çalısma ile, Giberellin uygulaması sonucunda, toplam ARF1 miktarında (13.00 x g supernatant fraksiyonu) 11 kez, sitozolik fraksiyonda (ARF1-GDP) 19 kez ve mikrozomal fraksiyonda (ARF1-GTP) 11 kez daha düsük anlatım yaptıgı belirlenmistir. ARF 1 protein anlatımında, ABA uygulaması sonucunda; 13.000 x g süpernatan fraksiyonunda 11 kez, sitozolik fraksiyonda 7 kez ve mikrozomal fraksiyonda 3 kez olmak üzere daha düsük anlatım tespit edilmistir. Bu sonuçlar, bitki hormonlarının bezelyede ARF1 regülasyonundaki önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ADP Ribosylation Factor 1 (ARF1) is a universal small GTP binding protein which has an important role in vesicular trafficking between endoplasmic reticulum and Golgi. ARF1 is a basic component of Coat Protein I (COPI) vesicles which have functions in both formation of coatomer complex and recruitment of cargo proteins. In this study, the expression Arf1 was analyzed in pea (P. sativum L. cv. Araka) grown at different developmental stages. Because of the differential hormonal levels at corresponding stages, the effects of hormones on Arf expression were also studied. The results of present research show that ARF1 expression in embryos and 2 days grown plants after germination is lower when compared to 6 days grown plants. In order to see the hormonal effect, 3 weeks old plants were supplied with 50?M of each hormone for 3 times on alternate days. Protein extraction, cell fractionation, Western blot was carried out and immunoblot analysis was conducted with AtARF1 polyclonal antibodies. It was shown that, in pea shoots, abscisic acid and gibberellin increases the inactive GDP bound ARF1 by hydrolyzing ARF-GTP through activating ARFGTPase activating protein (ARF-GAP) or partially inhibiting ARF-Guanine Nucleotide Exchange Factor (ARF-GEF). In roots, ARF-GDP (cytosolic fraction), ARF-GTP (microsomal fraction) and total amount of ARF1 (13.000 x g supernatant fraction) were down regulated by ~11, ~19 and ~11 fold respectively with the application of gibberellin; and by ~11, ~7 and ~3 fold respectively with the application of abscisic acid; when compared to control plants. These results indicate the importance of plant hormones in the regulation of ARF1 in pea.