A method for decentralized business process modeling
Özeksiz iş süreçleri modelleme için bir metot
- Tez No: 201978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Süreçleri Modelleme, Özeksiz Süreç Modelleme, Rol-tabanlı Süreç Modelleme, Business Process Modeling, Decentralized Process Modeling, Role-Based Process Modeling
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışma, organizasyonların özeksiz (merkezi olmayan) ve eşgüdümlü bir şekilde iş süreçlerini modellemelerini sağlayacak bir metot önermektedir. Plural metodu, süreç modellenmenin süreçleri gerçekleştiren bireylerce yapılabileceği fikrine dayanmaktadır. Merkezi bir grubun süreçleri anlaması, analiz etmesi, modellemesi ve iyileştirmesi yerine, süreç sahipleri kendi süreçlerini eşgüdümlü bir şekilde modelleme ve iyileştirmeden sorumlu tutulmaktadır. Birleştirilen bu bireysel modeller organizasyonun süreç ağını oluşturmaktadır. Metot, bu yaklaşımın takip edilecek faaliyetler ve üretilecek ürünler açısından organizasyonlar tarafından etkin bir şekilde uygulanması için yol göstericidir. Çalışma, bu yaklaşıma özel bir notasyon ve prototip bir araç seti ve metodun özeksiz iş süreçleri modelleme yaklaşımına uygunluğunun değerlendirilmesi ve beklenen yararların gerçekleştiğinin doğrulanması amacıyla gerçekleştirilen çoklu-örnek olay incelemesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study proposes a method for organizations to perform business process modeling in a decentralized and concurrent manner. The Plural method is based on the idea that organizations? processes can be modeled by individuals actually performing the processes. Instead of having a central and devoted group of people to understand, analyze, model and improve processes, individuals are held responsible to model and improve their own processes concurrently. These individual models are then integrated to form organization?s process network. The method guides the application of this approach in organizations with the activities to be followed and the artifacts to be produced. To apply the method, the study also introduces a notation and a prototype toolset. A multiple-case study involving two cases is conducted in order to evaluate the applicability of the method for decentralized process modeling and validate the expected benefits.