Crocus L. cinsinin Ancyrensis, Sieheanus, Chrysanthus ve Flavus tür ve alt türleri üzerinde morfolojik, anatomik, sitolojik ve palinolojik araştırmalar
Morphological, anatomical, cytological and palinological investigations on Ancyrensis, Sieheanus, Chrysanthus and Flavus species and subspecies of the genus Crocus L.
  1. Tez No: 201990
  2. Yazar: FEYZA CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN KESERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Crocus ancyrensis (Herbert) Maw, Crocus sieheanus Barr ex Burtt, Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert, Crocus flavus Weston subsp. flavus ve Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop & Mathew, morfoloji, anatomi, sitotaksonomi, polen mikromorfolojisi, tohum mikromorfolojisi, Crocus ancyrensis (Herbert) Maw, Crocus sieheanus Barr ex Burtt, Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert, Crocus flavus Weston subsp. flavus ve Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop&Mathew, morphology, anatomy, cytotaxonomy, pollen micromorphology, seed micromorphology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalısmada Crocus ancyrensis (Herbert) Maw, Crocus sieheanus Barr ex Burtt, Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert türleri ile Crocus flavus Weston subsp. flavus ve Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop&Mathew alttürleri morfolojik, anatomik, sitolojik ve palinolojik yönlerden ayrıntılı olarak incelenmistir. Morfolojik çalısmalar sonucunda taksonların Türkiye Florası (Mathew, 1984)' nda eksik tanımlanmıs özellikleri belirlenerek, morfolojik olarak birbirine yakın olduğu belirtilen taksonlar arasındaki ayrım daha da belirgin hale getirilmistir. Ayrıca, taksonların tohum morfolojileri stereo mikroskop ve taramalı elektron mikroskopu ile incelenmistir. Taksonlardan Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert türüne ait örnekler anterlerindeki morfolojik farklılıklar (anterleri sarı renkli, anterleri gri-siyah loplu ve anterleri gri-siyah çizgili olan örnekler) dikkate alınarak 3 farklı grup altında incelenmistir. Örnekler üzerinde yapılan tüm morfolojik ve yaprak anatomisine ait incelemeler ile sitolojik ve palinolojik gözlemler, olusturulan 3 grup üzerinde ayrı ayrı gerçeklestirilmistir. Yaprak anatomisine ait incelemeler sabit preparatlar üzerinde yapılmıstır. Taksonların stomalar ve palizat ile sünger parankimasına ait özellikleri ayrıntılı olarak incelenmistir. Sitolojik çalısmalarda hazırlanan mitoz preparatları incelenmistir. Sonuçta, taksonlara iliskin kromozom sayı ve morfolojileri belirlenmistir. Bununla birlikte, ele alınan taksonların karyogramları çıkarılmıs ve ayrıntılı olarak incelenmistir. Sitolojik incelemeler sonucunda literatürde 2n=10 olarak verilen Crocus ancyrensis (Herbert) Maw türünün kromozom sayısı 2n=12+1b olarak belirlenmistir. Crocus sieheanus Barr ex Burtt türünün kromozom sayısının literatür ile uygunluk göstererek 2n=16 olduğu gözlenmistir. Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert türüne ait anterleri sarı renkli olan örneklerin kromozom sayısı 2n=8, anterleri gri-siyah loplu olan örneklerin kromozom sayısı 2n=12 ve anterleri gri-siyah çizgili olan örneklerin kromozom sayısı 2n=20+2b olarak belirlenmistir. Crocus flavus Weston subsp. flavus ve Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop&Mathew alttürlerinin 2n=8 olarak elde edilen kromozom sayılarının da literatür ile uygunluk gösterdiği fakat kromozom morfolojileri arasında farklar olduğu gözlenmistir. Palinolojik incelemeler ısık mikroskopu ile taramalı elektron mikroskopu kullanılarak yapılmıs ve uygun görülen örneklerin mikrofotoğrafları çekilmistir. Crocus ancyrensis (Herbert) Maw türünün polen seklinin sferoidal, diğer taksonların polen sekillerinin ise prolat sferoidal olduğu belirlenmistir. Taksonların polen ornemantasyonu skabrat olarak gözlenmistir. Bununla birlikte, taksonlar arasında özellikle Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert türüne ait polenlerin ornemantasyonlarındaki farklılığın örneklerin retikülat yapısı ve spinüllerin dağılımı ile iliskili olduğu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, Crocus ancyrensis (Herbert) Maw, Crocus sieheanus Barr ex Burtt, Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert, Crocus flavus Weston subsp. flavus and Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop&Mathew taxa were investigated in a detailed way in the point of morphological, anatomical, citological and palinological topics. According to morphological results, lack of described peculiarities in `Flora of Turkey? (Mathew, 1984) were determined and differencies between taxa were become evident. However, seed morphology of taxa were investigated with light microscope and scanning electron microscope. Samples as regards Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert were examined under 3 groups because of morphological differencies related to their anthers (samples with yellow anthers, grey-black lobed anthers, grey-black lined anthers). All the morphological and anatomical investigations related to leaf anatomy, cytological and palinological observations were carried out on these 3 groups, also. Studies regarding leaf anatomy were made on fixed preparations. Peculiarities of stoma, palisade and spongy parenchyma were examined. Mitosis preparations were investigated in cytological researches. As a result, chromosome number and morphologies related to taxa were made and examined. Furthermore, karyograms of the taxa were made and examined in a detailed manner. According to cytological results, chromosome number of Crocus ancyrensis (Herbert) Maw which was given as 2n=10 in literature, was found as 2n=12+1b. Chromosome number of Crocus sieheanus Barr ex Burtt was found as 2n=16 which was suitable for literature. On the other hand, it was found that chromosome number of Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert samples with yellow anthers was 2n=8, chromosome number of samples with grey-black lobed anthers was 2n=12 and chromosome number of samples with grey-black lined anthers was 2n=20+2b. Chromosome number of Crocus flavus Weston subsp. flavus and Crocus flavus subsp. dissectus T. Baytop&Mathew which were appropriate literature was found as 2n=8. However, differencies related to chromosome morphologies were observed clearly. Palinological investigations were made with light microscope and scanning electron microscope otherwise appropriate samples were photographed. Pollen shape of Crocus ancyrensis (Herbert) Maw was determined as spheroidal and other taxa were found as prolatespheroidal. Pollen ornamentation of taxa was observed as scabrate. On the other hand, differencies of ornamentation between taxa especially samples of Crocus chrysanthus (Herbert) Herbert were determined that it was related to pollens? reticulate structure and distribution of spinules.