Biology of crocus olivieri subsp. Olivieri
Crocus olivieri subsp. Olivierinin biyolojisi
- Tez No: 35463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Crocus olivieri subsp. olivieri, safran, tohum çimlenmesi, vejetatif üretim, Crocus olivieri subsp. olivieri, saffron, seed germination, vegetative propagation. Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz Crocus olivieri subsp. olivieri' n\n BİYOLOJİSİ ÇİÇEK, Fatma Filiz Yüksek Lisans Tezi, Bioloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Zeki KAYA Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Vurdu Temmuz, 1994, 58 sayfa. Ankara ve yöresinde ve ODTÜ kampüsünde doğal olarak yetişen, biyolojik zenginliklerimizden olan, ve nesli tehlikede bulunan Crocus olivieri subsp. olivierfrim fenolojik ve morfolojik özellikleri belirlenmiş, tohum ve kormundan kültüre alınması çalışmaları yapılmıştır. Seçilen örnekleme alanında gözlemler yapılarak bu türe ait fenolojik periyotlar ve morfolojik özellikler belirlenmiş, ve ilk defa bu çalışmayla türün morfometrik özelliklerinin çiçeklenmeden yaprakların yok olması dönemine kadar 5 aylık bir süredeki değişimi incelenmiştir. Korm çimlenmesinin oda sıcaklığında 50±18 gün sürdüğü belirlenmiştir. Tohum bindane ağırlığı 6.819 g. olarak bulunmuştur. Tohumlar üzerinde iki farklı canlılık testi yapılmış (Biyokimyasal Test ve Tohum Canlılık Testi) ve bu testler tohumların %89-%96 oranlarında canlı olduğunu Vgöstermiştir. Tohum çimlendirmesi için 10 değişik metot denenmiştir. Bunlardan sadece tohumların 1-10 gün distile suda bekletildiği ikisinin (Test 4 ve Test 9) tohum çimlenmesi için uygun olduğu belirlenmiştir. Çiğdem tohumlarının 154- 179 günde çimlenmesi sağlanmıştır. Bu türün kormundan ve tohumundan ticari boyutlarda üretilmesinin mümkün olduğu ve kültüre alınabileceği tavsiye edilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOLOGY OF Crocus olivieri subsp. olivieri ÇİÇEK, Fatma Filiz M.S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki KAYA Co-Supervisor: Prof. Dr. Hasan Vurdu July, 1994, 58 pages. Phenological and morphological characteristics of C. olivieri subsp. olivieri an endangered species, which grows in Ankara environments and METU Campus, have been determined and its propagation by corm and seed has been studied. Phenological periods and morphological characteristics have been determined by observations in the sampling area, changes in morphometric characteristics of this species within 5 months from flowering until leaf disappearing have been recorded for the first time in literature. It was found out that corm germination is achieved in 50+18 days under indoor conditions. 1000 seed weight has been determined as 6.819 g. According to the viability tests (i.e., Biochemical Test and Viable Seed Testing), the viability ranged from 89%to 96%. Among the tested ten seed germination procedures, only two of these (Test 4 and Test 9) in which seeds were kept in distilled water for 1-10 days have been found to be suitable for seed germination. In Crocus olivieri subsp. olivieri germination of seed has been achieved in 154-179 days after sowing. It has been suggested that cultivation of this species could be done commercially by using corm and seed as propagation procedures.