Uludağ Milli Parkı Rana macrocnemis boulenger, 1885 (Anura: Ranidae) populasyonunda mevsime bağlı olarak çeşitli kan parametrelerindeki değişimlerin incelenmesi
Investigation on some blood parameters of Rana macrocnemis boulenger, 1885 (Anura:Ranidae) related to season in Uludağ National Park
- Tez No: 202078
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Rana macrocnemis, Hematoloji, yayma kan preparatı, Uludağ Milli Parkı, Türkiye, Rana macrocnemis, Hematology, blood smear, Uludağ National Park, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Uludağ Milli Parkı'ında (Bursa), 30 (15 ??, 15 ??) ergin Rana macronemis örneğinde mevsime bağlı olarak hematolojisi, eritrosit sayısı (ES), lökosit sayısı (LS), trombosit sayısı (TS), hemoglobin miktarı (Hb), hematoktit değeri (HCT), ortalama hücre hacmi (OHH), ortalama hücre hemoglobini (OHHb), ortalama hücre hemoglobin konsantrasyon (OHHbK) ve hücre morfolojileri bakımından incelenmiştir. Sonuç olarak, 1 mm3 kandaki eritrosit sayısı, 514,839 (280,000 ? 940,000); lökosit sayısı, 3,527 (2,600 ? 5,200); trombosit sayısı, 31,069 (20,000 ? 50,000); hemoglobin miktarı, 8.10 (5.60 ? 12.10) g/dl; hematokrit değeri 0.34 (0.16 ? 0.46) L/l; ortalama hücre hacmi, 694.54 (420.45 ? 1105.26) fl; ortalama hücre hemoglobini, 167.88 (87.78 ? 257.89) pg; ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu, 251.43 (160.87 ? 387.50) g/l olarak hesap edilmiştir. R. macrocnemis'in hematolojik değerleri literatür bilgisiyle uyum içindedir. ES ve bunlarla ilgili parametreler (Hb, HCT, OHH, OHHb ve VI OHHbK) mevsime bağlı olarak değişmektedir. Aynı zamanda cinsiyetler arasında bu değerler açısından farklılıklar vardır. LS ve TS mevsime bağlı olarak değişmemektedir ve seksüel dimorfizm yoktur. Hücre morfolojisi bakımından mevsime bağlı olarak küçük farklılıklar görülse de bu farklılıklar bireysel varyasyondan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined hematology of 30 (15 ??, 15 ??) adult Rana macrconemis specimens related to season in Uludağ National Park (Bursa). From point of view, erythrocyte count (EC), leukocyte count (LC), thrombocytes count (TC), hemoglobin (Hb), hematocrit (HCT), mean cell volume (MCV), mean cell hemoglobin (MCHb), mean cell hemoglobin concentration (MCHbC) and cell morphology As a result, in 1 mm3 blood, mean erythrocyte number, 514,839 (280,000 ? 940,000); leukocyte number, 3,527 (2,600 ? 5,200); thrombocytes number, 31,069 (20,000 ? 50,000); hemoglobin, 8.10 (5.60 ? 12.10) g/dl; hematocrit, 0.34 (0.16 ? 0.46) L/l; mean cell volume, 694.54 (420.45 ? 1105.26) fl; mean cell hemoglobin, 167.88 (87.78 ? 257.89) pg; mean cell hemoglobin concentration, 251.43 (160.87 ? 387.50) g/l were estimated. Hematological values of R. macrocnemis were accordance with literature knowledge. EC and related parameters (Hb, HCT, MCV, MCHb and MCHbC) were changed with season. Besides, there are VIII differences between sexes. LC and TC did not change with both season and sex. According to cell morphology, although there are few differences related to season, this is caused by individual variations.