Uludağ Milli Parkı Philonthus Stephens, 1829 (Coleoptera: Staphylinidae: Staphylininae) faunasına katkılar
Contributions to the fauna of Philonthus Stephens, 1829 (Coleoptera: Staphylinidae: Staphylininae) in Uludağ National Park
  1. Tez No: 981217
  2. Yazar: YAŞAR EREN DOĞANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ŞENYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Fauna, Philonthina, Philonthus, Staphylinidae, Uludağ, Biyoloji, Performans, Türkiye, Bursa, Fauna, Philonthina, Philonthus, Staphylinidae, Uludağ, Biology, Performance, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Staphylinini tribusuna ait en spesifik cins olan Philonthus Stephens, 1829, dünya çapında 1.333 türe ve Türkiye'de 67 tür/alttüre sahiptir. Philonthina alttribüsü, hem sistematik hem de ekolojik çalışmalarda model grup olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı Uludağ Milli Parkı sınırları içerisindeki Philonthus cinsine ait türlerin tespiti ve bu türlerin mevsimsel aktivitelerinin belirlenmesidir. Aynı zamanda İstasyonların benzerlik indeksleri kullanılarak analiz edilmesi ve CCA analizi ile böceklerin ışığa, neme, toprağın pH derecesine göre dağılımlarını belirleyerek yorumlamaktır. Tespit edilen türlerin yeni lokalite kayıtlarını tespit ederek Türkiye faunasına katkı sağlamaktır. Bu çalışmada Uludağ Milli Parkı içerisinde yapılan saha çalışmalarında farklı yüksekliklerde 17 istasyon belirlenmiştir. Gübre yemli, düşürme tuzakları kullanılmıştır. Bu çalışmada toplam 9 saha çalışması yapılmış olup, Staphylininae (Staphylinidae) altfamilyasından Philonthus cinsine ait toplamda 559 birey değerlendirilmiş ve toplam 13 tür tespit edilmiştir. Bu türlerin (Philonthus albipes (Gravenhorst, 1802), P. coprophilus, Jarrige, 1949, P. cruentatus (Gmelin, 1790), P. laminatus (Creutzer, 1799), P. laxatus, Fauvel, 1875, P. lindbergi, Scheerpeltz, 1958, P. nitidicollis, (Lacordaire, 1835), P. picimanus (Ménétries, 1832), P. rotundicollis, Ménétriés, 1832, P. spinipes, Sharp, 1874, P. splendens splendens Fabricius, 1793, P. turbidus Erichson, 1840, P. umbratilis (Gravenhorst, 1892)) tamamı Uludağ Milli Parkından toplanmış olup lokalite kaydı vermektedir. Bu çalışma neticesinde tespit edilen türlerin hepsi çalışma istasyonları için ilk kayıt niteliğindedir. Dar bir zamanda Uludağ Milli Parkı gibi saha çalışması zorlu olan bir alanda yapılan bu çalışma daha sonra yapılacak çalışmalar için bir kaynak oluşturacak niteliktedir. Ekolojik faktörler ve böceklerin tercihleri Philonthus için ilk kez verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The genus Philonthus Stephens, 1829, belonging to the tribe Staphylinini, is the most specific genus within this group, comprising 1,333 species worldwide and 67 species/subspecies in Türkiye. The subtribe Philonthina is frequently used as a model group in both systematic and ecological studies. The aim of this study is to identify the Philonthus species found within the boundaries of Uludağ National Park and to determine their seasonal activity patterns. Additionally, the study analyzes the similarity indices of the sampling stations and interprets the distribution of beetles in relation to light, humidity, and soil pH using Canonical Correspondence Analysis (CCA). By documenting new locality records of the identified species, the study aims to contribute to the knowledge of the Turkish fauna. Field studies were conducted at 17 stations at different altitudes within Uludağ National Park using dung-baited pitfall traps. In total, nine field expeditions were carried out. A total of 559 individuals belonging to the genus Philonthus (subfamily Staphylininae, family Staphylinidae) were examined, and 13 species were identified. These species include: (Philonthus albipes (Gravenhorst, 1802), P. coprophilus Jarrige, 1949, P. cruentatus (Gmelin, 1790), P. laminatus (Creutzer, 1799), P. laxatus Fauvel, 1875, P. lindbergi Scheerpeltz, 1958, P. nitidicollis (Lacordaire, 1835), P. picimanus (Ménétriés, 1832), P. rotundicollis Ménétriés, 1832, P. spinipes Sharp, 1874, P. splendens splendens Fabricius, 1793, P. turbidus Erichson, 1840, and P. umbratilis (Gravenhorst, 1892)). All of these species were collected from Uludağ National Park and represent new locality records. All species identified in this study are first records for the sampled stations. Conducted within a short time frame and in a challenging fieldwork environment such as Uludağ National Park, this study provides a valuable reference for future research. Ecological preferences and environmental associations of Philonthus species are presented here for the first time.