Hazır giyim sektöründe outsourcing (dış kaynak kullanımı) uygulamaları ve işletme performansına etkisi
The outsourcing practice in clothing sector and its effects on business performance
- Tez No: 202124
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dıs kaynak kullanımı, esas faaliyete odaklanma, küçülme politikası, taseron firma, Outsourcing, focusing on core competence, downsizing policy, supplier
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüzün artan rekabet kosullarında isletmeler basarılı olabilmek ve rekabet güçlerini koruyabilmek amacıyla çesitli stratejiler izlemektedirler. Bu amaçla kullanabilecekleri yönetim stratejilerinden birisi olan dıs kaynak kullanımı (outsourcing) isletmenin en iyi oldugu alana/alanlara odaklanarak diger isleri/süreçleri/hizmetleri dısarıdan tedarik etmesidir. Rekabetin yogun olarak hissedildigi sektörlerden birisi olan hazır giyim sektörü ihracat potansiyeli yüksek olan ve Türk ekonomisi içerisinde önemli bir paya sahip olan bir sektördür. Sektörün rekabet gücünü koruyabilmesi için kullanabilecegi stratejilerden birisi olan dıs kaynak kullanımı isletmelerin esas faaliyetlerine odaklanmalarına ve performanslarını arttırmalarına olanak saglamaktadır. Bu tez çalısmasında hazır giyim sektörünün dinamik ve rekabetçi yapısını koruyabilmesi için uygulayabilecegi stratejilerden birisi olan dıs kaynak kullanımıyla ilgili durum saptaması yapılmıs ve isletmelere getirecegi kazanımlar ve rekabet avantajları belirlenmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In a world of unrelenting business rivalry, enterprises follow up various strategies in order to achieve success and to protect their rivalry power. Outsourcing is one of those management strategies which provides the enterprise to focus on the issue(s) that it is best at so that other issues / processes / services are supplied from external sources. Clothing sector in which there is intense rivalry, is one of the most important and contributing sectors in Turkish economy as it has a great potential for exportation. The clothing sector can utilize various strategies including outsourcing which helps the enterprises to focus on core competence and to improve their performance. The present thesis study aims to evaluate the practice of outsourcing which could be utilized to protect the dynamic and competitive nature of apparel sector so that its potential benefits and advantages on rivalry are determined.