Dışa kapalı konut yerleşmelerinin Bursa'daki örnekler kapsamında değerlendirilmesi
The evaluation of gated communities through examples in Bursa
- Tez No: 202246
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DOSTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kontrol, kapalılık, kentsel ayrım, Bursa, kapı, Control, enclosure, segregation, Bursa, gate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Çalısmada, dısa kapalı konut yerlesmelerinin Bursa'daki örnekler kapsamında degerlendirilmesi yapılmıstır. Tezin giris bölümünde çalısmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklandıktan sonra, tezin ikinci bölümünde konut ve dısa kapalı konut yerlesmeleri kavramının tanımlanması yapılmıs, üçüncü bölümünde ise dısa kapalı konut kavramının genel olarak gelisimi incelenmistir. Bir kentte ya da yerlesmede olusan toplumsal ayrımlar sosyo-ekonomik durum, kültürel ya da cografi köken ve din gibi nedenlerle olusurken, günümüzdeki dısa kapalı konut yerlesmeleri gelisimleri, yapıları ve organizasyonlarıyla önceki örneklerden farklılasmaktadır. Çalısmanın dördüncü bölümünde dısa kapalı konut yerlesmelerinin olusumuna etki eden faktörler arastırılmıs, fiziksel faktörlerin yanı sıra sosyal, ekonomik ve politik faktörlerin de etkili oldugu tespit edilmistir. Cevaplandırılması gereken temel soru neden dısa kapalı konut yerlesmelerinde yasamak istendigidir. Bu soruyla birlikte Bursa'daki alan çalısması tezin besinci bölümünü olusturmaktadır. Bunun için, öncelikle Bursa'nın tarihsel gelisimi içinde konutun degisimi ve 1980 sonrasında gelisen konut alanları arastırılarak Bursa'daki dısa kapalı konut yerlesmeleri sınıflandırılmıs, her bir kategoriye iliskin örnek yerlesmeler seçilerek incelenmistir. Dısa kapalı müstakil konut yerlesmelerinin olusumuna etki eden faktörlerin Bursa'daki örnekler kapsamında degerlendirilebilmesi için çalısma alanlarının seçim kriterleri belirtilmis, daha sonra Akkent, Akman-1, Burçin Bursa Köskleri, Çagrısan Sitesi ve Meseliköy yerlesmelerinde yapılan anket çalısmasının sonuçları olusuma etki eden fiziksel, sosyo-kültürel, ekonomik faktörlere ve demografik özelliklere iliskin bulgular halinde ortaya konmustur. Arastırma sonuçları ve öneriler bölümünde ise, yapılan inceleme çalısmasıyla birlikte, anket çalısmasının sonuçlarını olusturan dısa kapalı müstakil konut yerlesmelerinin olusumuna etki eden faktörlere iliskin bulgular degerlendirilerek öneriler gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, gated communities were evaluated with the examples in Bursa. After explaining the aim, content and method of the study in the introduction part of the thesis, in the second part the meaning of house and the gated community phenomenon were defined and, in the third part of the thesis, the development of gated communities in the world were examined in a general context through literature survey. It was pointed out that the reasons for segregation within a city or a settlement have usually been socio-economic status, cultural or geographical origin, religion etc., but that the development, structure and organization of contemporary gated communities bear important differences from their antecedents. In the fourth part of the study, the factors which generate gated communities were investigated and it?s determined that with the physical factors, socio-cultural, economic and political factors are also effective. The basic question to be answered is, why people choose to live in gated communities. With this question in mind, the case study which is undertaken in Bursa, formed the fifth part of the thesis. First, housing process in historical development of Bursa and housing areas which were developed after 1980s were investigated, gated communities in Bursa were classificated and the examples which were chosen were analyzed. For evaluating the factors which generate gated communities in the scope of examples in Bursa first, the choosing criterions of case study areas were determined then, the findings concerning with physical, socio-cultural, economical factors and demographical features were exposed according to the questionnaires which were applied in Akkent, Akman-1, Burçin Bursa Köskleri, Çagrısan Sitesi and Meseliköy. In the conclusion and recommendations part of the thesis, the analysis of examples of gated communities in Bursa and the findings about questionnaires were evaluated and proposals were developed for housing areas.