Sumak'ın antimikrobiyel özelliği üzerine bir arştırma
Research on antimicrobial effect of sumac
- Tez No: 202331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİHRİBAN KORUKLUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sumak, antimikrobiyel etki, MBK, MFK, Sumac, antimicrobial effect, MIC, MBC, MFC
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmada sumakın (Rhus coriaria L.) farklı (aseton, dietil eter, etil alkol, etil asetat, kloroform, metanol ve su) ekstraktlarının antibakteriyel ve antifungal etkileri incelenmistir. Bu amaçla disk difüzyon ve tüp seyreltme yöntemleri kullanılmıstır. Denemede yer alan mikroorganizmalar için, Minimum nhibitör Konsantrasyon (MK) ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyon (MBK) veya Minimum Fungisidal Konsantrasyon (MFK) degerleri belirlenmistir. Test bakterileri olarak Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli ATCC 25922, E. coli ATCC 35218, E. coli O157, E. coli TipI, Listeria monocytogenes, Proteus mirabilis, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus ATCC 33862, Yersinia enterocolitica kullanılmıstır. Bunlar arasından, Y. enterocolitica ve S. aureus ATCC 33862 sumak ekstraktlarına en duyarlı türler olarak belirlenmisken, en dirençli türlerin Bacillus cereus ve Escherichia coli ATCC 25922 oldugu saptanmıstır. Bakteriler üzerindeki MK ve MBK aralıgının sırasıyla 5-150 ve 8-600 mg/mL oldugu kaydedilmistir. Antibakteriyel etki bakımından en güçlü ekstraktın metanollü örnek oldugu tespit edilmistir. Denemede antifungal aktivite 12 maya (Candida albicans ATCC 10231, C. oleophila, Kloeckera apiculata, Kluyveromyces lactis, K. marxianus, Metschnikowia fructicola, Pichia angusta, P. anomalo, Saccharomyces cerevisiae1, S. cerevisiae2, S.uvarum ve Schizosaccharomyces pombe) ve 13 küf (Alternaria alternata, Fusarium semitectum, F. oxysporium, Aspergillus fumigatus, A.niger ATCC 16604, A. niger, A. parasiticus1, A. parasiticus2, A. oryzae, A. versicolor, Penicillum chrysogenum, P.citrinum ve P. roqueforti) türü üzerinde test edilmistir. Sumak ekstraktlarına en duyarlı ve dirençli mayalar sırasıyla P. anomalo ve C. albicans ATCC 10231 olarak kaydedilmistir. nhibisyon etkisi bakımından aseton ekstraktının mayalar üzerinde en güçlü etkiyi olusturdugu, buna karsılık en zayıf aktivitenin kloroform ve sulu ekstraktlar tarafından açıga çıktıgı saptanmıstır. Mayalar üzerinde belirlenmis MK ve MFK düzeyleri sırasıyla 4?2200 ve 6?2800 mg/mL olarak kaydedilmistir. Bununla birlikte, ii genellikle sumak ekstraktlarının küfler üzerinde zayıf antifungal etki gösterdigi belirlenmistir. Test küfleri arasından A. niger ATCC 16604 en dayanıklı tür olarak belirlenmisken, A. alternata'nın ise en duyarlı oldugu tespit edilmistir. En düsük MK ve MFK degerleri 250 ve 400 mg/mL olarak belirlenmisken, en yüksek dozda (3000 mg/mL) bile engellenemeyen türlerin oldugu saptanmıstır. Küfler üzerinde engelleyici etkiye sahip çözücü olarak, metanolün en basarılı ekstraktı verdigi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, different extracts (acetone, diethyl ether, ethyl alcohol, ethyl acetate, methanol, chloroform and water) of sumac (Rhus coriaria L.) were used to determine the antibacterial and antifungal effect. It was used disk diffusion and macrodilution method. Minimum inhibitory concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) or Minimum Fungicidal Concentration (MFC) of all samples were determined. As test bacteria, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli ATCC 25922, E. coli ATCC 35218, E. coli O157, E. coli Type I, Listeria monocytogenes, Proteus mirabilis, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus ATCC 33862, Yersinia enterocolitica were used. Among these bacteria S. aureus ATCC 33862 and Y. enterocolitica were the most resistant strains whereas B. cereus and E. coli ATCC 25922 were the most sensitive. MIC and MBC values of sumac extract were 5-150 and 8-600 mg/mL, respectively. The highest antibacterial activity was exhibited by methanol extract. Antifungal activity was determined against 12 yeast- Candida albicans ATCC 10231, C. oleophila, Kloeckera apiculata, Kluyveromyces lactis, K. marxianus, Metschnikowia fructicola, Pichia angusta, P. anomalo, Saccharomyces cerevisiae1, S. cerevisiae2, S.uvarum ve Schizosaccharomyces pombe- and 13 fungi- Alternaria alternata, Fusarium semitectum, F. oxysporium, Aspergillus fumigatus, A.niger ATCC 16604, A. niger, A. parasiticus1, A. parasiticus2, A. oryzae, A. versicolor, Penicillium chrysogenum, P.citrinum ve P. roqueforti- species. Among the yeasts, P. anomalo ve C. albicans ATCC 10231 were determined as the most sensitive and resistant microorganisms, respectively. Acetone extract indicated the best inhibition effect, whereas chloroform and aqueous extracts of sumac had low activity against test yeasts. MIC and MFC levels were recorded 4?2200 and 6?2800 mg/mL, respectively. In addition, generally sumac extracts showed weak antifungal effect against fungi. In iv present study, A. niger ATCC 16604 was the most resistant strain to all test extracts while A. alternata was susceptible. The lowest MIC and MFC values of test fungi were 250 and 400 mg/mL. On the other hand, it was observed that maximum dose (3000 mg/mL) also had no inhibition effect some fungi. Among extracts which have inhibition effect, methanol was determined the best one against fungi.