Zemin etüdü sondaj bulgularının sismik ve yer radarı gibi tekniklerle karşılaştırılması
Comparison of site investigation borehole findings with seismic and ground penetrating radar
- Tez No: 202373
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Geophysics Engineering, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer Radarı, Sismik Kırılma Yöntemi, Zemin Etüdü, Bornova Ege Üniversitesi kampüsü, Ground Penetrating Radar, Seismic Refraction Methods, Site Investigations, Bornova Ege University Campus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Zemin etütleri sırasında açılan sondajlarla çok kısıtlı bir alan hakkında bilgi edinilmekte, çoğu kez yer altı hakkında daha güvenilir bilgi edinmek için sondaj sayısı ve derinliğini arttırmak gerekmekte ve bu da yapılan çalışmaların maliyetini arttırmaktadır. Diğer bir sorun da sondajlardan alınan numunelerin çok lokal bir alanı ve sonuçların çalışma alanının tamamını ne derecede temsil ettiğidir. Bu nedenle zemin etütlerinde kullanılmak üzere, yeryüzünün doğal yapısını bozmayacak şekilde, hızlı ve ekonomik teknolojiler geliştirilmektedir. Jeofizik yöntemlerden sismik kırılma ve yer radarı yöntemleri uygulamada kullanılan teknolojinin başlıcalarıdır. Günümüzde yer altı hakkında sismik kırılma ve yer radarı yöntemi gibi tekniklerle daha geniş alanlar hakkında, kısa sürede daha ekonomik olarak bilgi edinmek mümkündür. Sismik kırılma yönteminin çalışma prensibi, yapay olarak oluşturulan sismik dalgaların yeraltına gönderilmesi ve bu dalgaların ilerledikleri ortamların fiziksel özelliklerini kayda alarak yüzeye yerleştirilen jeofonlar aracılığı ile sinyallerin kaydedilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Diğer bir yöntem olan yer radarı (GPR), verici anten tarafından üretilen ve yeraltına gönderilen yüksek frekanslı elektromagnetik dalgaların ilerledikleri ortamların dielektrik farklılık gösterdiği ara yüzeylerinden yansıyarak alıcı anten tarafından kayıt cihazında toplanması ve yeraltının sürekli profilinin çıkarılması şeklinde çalışır. Arazi çalışmalarında GPR, kullanım kolaylığı bakımından çok basit bir sistem olup, bu yöntem kullanıldığında çok hızlı bir şekilde veri elde edilmektedir. Bu özellikleri GPR'ı mühendislik çalışmalarında sık kullanılan bir yöntem haline getirmektedir. İzmir İli, Bornova İlçe sınırları içerisindeki 1/25.000 ölçekli L18-a2 ve 1/5000 ölçekli L18a- 05c paftasında yer alan Ege Üniversitesi Kampus alanında, 4 noktada sismik kırılma ölçüm çalışmaları ve 7 noktada yer radarı çalışmaları yapılmış ve sonuçlar sondaj bulguları ile karşılaştırılmıştır. Sismik çalışmalar sonucu çalışma alanına ait zemin dinamik parametreleri belirlenmiş ve yüzeyden 3,0, 6,0, 10,0 metre derinlikteki seviyelere ait Vp, Vs sismik hız kontur dağılım haritaları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak hazırlanmıştır. Yer Radarı çalışmaları sonuçları, sondaj bulguları ile karşılaştırılmıştır. Sismik kırılma ve yer radarı yöntemlerinin zemin etütlerinde uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When site investigations realized for a new buildings people excavate the ground surface and natural structure of it becomes damaged. Drilling for site investigations aren?t represent whole region, so necessary to increase number and depth of drilling for more reliable information and this process cause increase cost of drilling. Another problem is what is the confidence limits of samples that were taken from local areas, and represent this areas not whole region. For this reason, quick and economical technologies have been developed without the disturbance of the nature of ground surface during site investigations. Ground Penetrating Radar (GPR) and seismic methods of geophysical methods are the main technologies. It is possible to obtain information about underground in a short time and more economical with seismic refraction and GPR methods at present. Seismic refraction?s principle of it artificially formed seismic waves send to underground, and geophones recorded reflected signals that evolved as a result of the physical properties of the environment where the signal advancing. GPR is another method, work as, high frequency electromagnetic waves which are produced by transmitter antenna pass through an environment which shows dielectricty potential surface of the recorded in a device with receiver antenna and continuous profile of the underground are obtained. When GPR system is used in the field, data is obtained quickly because of its easy loading and usability. These properties of the GPR provided that it is widely used in the engineering applications. Four seismic refraction and seven GPR methods were applied in the Ege University Campus area located in the Bornova Town of the Izmir Administrative Province in the L18-a2 sheet 1/25 000 scaled topographical map sheet, in the L18a-05c 1/5 000 scaled topographical map sheet, results of them were compared with the drilling findings and each other. Dynamic properties of soil were determined as a result of the seismic studies, seismic velocity contour distribution map of the Vp and Vs belong to the 3.0, 6.0 and 10.0 meter were prepared with using the Geographical Information System (GIS). GPR results were compared with the seismic. Seismic refraction and GPR methods are discussed applicability or suitability for the site investigations.