Zemin etüdü ve sondaj işlemlerinde iş sağlığı ve güvenliği
In ground survey and drilling in transactions occupational health and safety
- Tez No: 939751
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, sondaj riskleri, risk analizi, Occupational health and safety, drilling risks, risk analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Genel olarak farkında olmasak da hayatımızın birçok noktasında sondaj faaliyetleri gerçekleşmektedir. Maden aramalarında, zemin katmanlarının belirlenmesinde, petrol araştırmalarında, içme ve kullanma suyu çıkarmak, jeotermal enerji ve zemin etütleri amaçlı sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Bu kadar alınan önlemlere ve yapılan deney sonuçlarına rağmen, Zemin Etüt Raporunda yapılacak yanlış hesaplamalar veya inşaat mühendisinin hesaplamaları sırasındaki hatalar geri dönüşü olmayan kazalara sebebiyet verebilir. İnşaat mühendisi, bu rapora göre bir takım statik hesaplamalar yapmaktadır. Yanlış yapılacak hesaplar sonucunda yapılan inşaat, bir zaman sonra zemine doğru çökmeye, yan yatmaya veya duvarlarında geri dönüşü olmayacak çatlaklara sebebiyet verebilir. Yine bu yanlış hesaplamadan sebep, kullanılan çimento veya demir oranındaki hatalar, yapıların planlanan dayanım kalitesinden çok geride olmasına ve bir müddet sonra, hatta yapım aşamasında inşaatın yıkılmasına sebebiyet vermesi olasıdır. Bu çalışma kapsamında kullanılan zemin etüt raporu İstanbul ili, Avcılar ilçesi, Cihangir Mahallesinde yapılmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, esas olarak sondaj işlemleri yapılırken çalışan personelin karşılaşabileceği olası riskleri tanımlamak, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından değerlendirerek potansiyel risklerin ve korunma yollarının belirlenmesini sağlamaktır. Bu işlemler sırasında karşılaşılacak tehlikeler, iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) önemini vurgulamaktadır. Zemin etüdü yapılırken sondaj ve jeofizik çalışmalar ile çeşitli laboratuvar çalışmalarından yararlanılmıştır. Yapılan çalışmalarda yanlış veya eksik verilerin oluşması çoğu zaman dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğine değinilmiştir. Bu nedenle personelin eğitilmesi ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması amacıyla iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeler, riskler tespit edilerek gerekli güvenlik tedbirleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In general, drilling activities occur at many points in our lives, even if we are not aware of it. Drilling studies are carried out for mineral exploration, determination of ground layers, petroleum research, extraction of water for drinking and use, geothermal energy and ground surveys. Despite all the precautions taken and the test results, incorrect calculations in the Soil Investigation Report or errors during the civil engineer's calculations may cause irreversible accidents. The civil engineer makes some static calculations according to this report. Construction carried out as a result of incorrect calculations may, after a while, cause collapse towards the ground, tilting on its side or irreversible cracks in the walls. Again, the reason for this miscalculation is errors in the ratio of cement or iron used, causing the structures to fall far short of the planned strength quality and cause the construction to collapse after a while or even during the construction phase. The soil survey report used within the scope of this study was conducted in Istanbul province, Avcılar district, Cihangir District. The aim of the study is mainly to identify the possible risks that working personnel may encounter during drilling operations, and to determine potential risks and ways of protection by evaluating them in terms of Occupational Health and Safety. The dangers to be encountered during these operations emphasize the importance of occupational health and safety (OHS). While carrying out the ground investigation, drilling, geophysical studies and various laboratory studies were used. It has been mentioned in studies that the occurrence of incorrect or incomplete data can often lead to irreversible results. For this reason, in order to train the personnel and take the necessary safety measures, hazards and risks in terms of occupational health and safety have been identified and the necessary safety measures have been suggested.