Güney (Denizli) dolayındaki neojen karbonatlarının fasiyes incelemesi
Facies study of the neogene carbonates around Güney (Denizli)
  1. Tez No: 202392
  2. Yazar: MİHRİBAN BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölsel karbonatlar, mikrofasiyes, Neojen, Güney – Denizli
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Denizli'nin Güney ilçesi civarındaki Neojen yaşlı gölsel karbonatların fasiyes özellikleri ve çökelme ortamları araştırılmıştır. Erken Pliyosen yaşlı Kolonkaya Formasyonu daha çok kumtaşı-marn ardalanmasından oluşur yer yer de jipsli düzeylere geçi gösterir. Geç Pliyosen yaşlı Ulubey Formasyonu, alt düzeylerinde silttaşı-kiltaşı-marn ardalanmasndan oluşur, üste doğru kumlu kireçtaşı, pembe renkli ve erime boşluklu kireçtaşına geçer ve en üst düzeylerde ise gri beyaz renkli kireçtaşlarına geçiş gösterir. Bu çalışma alanında 12 adet stratigrafi kesiti ölçülmüştür. Arazi gözlemleri ve stratigrafik kesitlerden derlenen ince kesitlerin mikroskobik analizleri sonucunda 21 adet mikrofasiyes ayrtlanmıştır. Bu fasiyesler; karbonat çamurtaşı, ekstraklastlı intraklastlı vaketaşı, kabataş, intraklastlı seyrek pelletli istiftaşı, intraklastlı tanetaşı, pelletli seyrek biyoklastlı istiftaşı, intraklastlı seyrek pelletli vaketaşı, pelletli tanetaşı, onkoidli yüzertaı, ekstraklastlı intraklastlı yüzertaş, ekstraklastlı vaketaşı, ostrakodlu ekstraklastlı vaketaşı, seyrek ostrakodlu çamurtaşı, intraklastlı istiftaşı, biyoklastlı intraklastlı tanetaşı, ostrakodlu pelletli tanetaşı, başlamtaşı, ostrakodlu vaketaşı, ostrakodlu seyrek pelletli vaketaşı, onkoidli ostrakodlu yüzertaı, algli ostrakodlu seyrek onkoidli yüzertaş'dır. Ayırtlanan mikrofasiyeslerde, intraklast, ekstraklast, başlayıcı algler, onkoid ve pellet gibi bileşenlerin baskın olarak görülmesi ve yer yer karbonat çamurtaşı gözlenmesi bu formasyonların gölün kıyısında çökeldiğini kanıtlamaktadır. Ayrıca, çalışma alanında gözlenen marn, plaketli kireçtaşı ve karstik erime boluklu kireçtaşı gibi kaya tiplerinin ekonomik potansiyellerinden kısaca bahsedilmitir.
Özet (Çeviri)
In this study, facies characteristics and depositional environments of the Neogenelacustrine carbonates around Güney (Denizli) are investigated.Early Pliocene aged Kolonkaya formation contains, dominantly sandstone- marlalternations, rarely jips levels. Late Pliocene aged Ulubey formation consists of, frombottom to top, siltstone- claystone- marl and clayey limestone alternations, sandylimestones, pinkish limestones with karstic spaces and gray- white limestonesIn the study area, 12 stratigraphic sections are measured studied and. According to fieldobservations and analysis of thin sections which were taken from stratigraphic sections, 21microfacies are classified. These microfacies are, carbonate mudstone, ekstraclasticintraclastic wackestone, rudstone, intraclastic rarely pelloidal packstone, intraclasticgrainstone, pelloidal rarely bioclastic packstone, intraclastic rarely pelloidal wackestone,pelloidal grainstone, oncoidal floatstone, ekstraclastic intraclastic floatstone, ekstraclasticwackestone, ostracodal ekstraclastic wackestone, rarely ostracodal mudstone, intraclasticpackstone, bioclastic intraclastic grainstone, ostracodal pelloidal grainstone, boundstone,ostracodal wackestone, ostracodal rarely pelloidal wackestone, oncoidal ostracodalfloatstone, algael ostracodal rarely oncoidal floatstone.Existence of intraclast, ekstraclast, blue-green algae, oncoid, pelloid components and alsoobservation of carbonate mudstone somewhere in microfacies indicate that Kolonkaya andUlubey formations were deposited in the littoral part of the lacustrin.Also, economical significance of marl, thin layered limestone and karstic limestone in thestudy area are expressed.