An agent design and implementation using XML and RDF technology
Ajan tasarımı ve XML ve RDF teknolojilerini kullanarak uygulanması
- Tez No: 202396
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP R. KUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ajan, çoklu ajan sistemi, ajan tabanlı is akıs yönetim sistemi, ajan tabanlı süreç yönetim sistemi, agent, multi-agent system, agent based workflow management system, agent based process management system
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Firmalar temel olarak yazılım gereksinimlerini iki sekilde karsılarlar. lki, yazılımihtiyacı dogdugunda yazılım gereksinimini karsılamaktır. kincisi, genel çözümsunan yazılımı bir kere alarak gereksinimleri karsılamaktır. lk metot, yazılımsistemleri arasında entegrasyon ihtiyacına sebep olur. kinci metot, firmanınihtiyaçları degistikçe sık uyarlamalara sebep olur.Bu çalısma, yazılım sistemlerinin entegrasyonu ve uyarlamaları için bir çözümönermektedir. sletme içi süreçlerin iyilestirilmesi için bir çözüm modeli sunmayıamaçlamaktadır. Bu model ajan paradigmasına dayanmaktadır. Bu modele göre,temel olarak isletme içi aktörler belirlenir. Bu aktörleri temsil eden ajanlar yaratılır.Önerilen model toplu bir çözüm sunmaz. Model firmalardaki var olanuygulamaları sarar. Model, gelisen ihtiyaçlara göre hali hazırdaki sistemlerinfaydalarını ve dogru kullanımlarını arttırmaya çalısır.Bu dogrultuda model üretim sektöründeki bir firma için uygulanmıstır. Firma içingelistirilen sistem, üretim planlama süreçlerini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Firms basically meet their software requirements in two forms. First one is tomeet the software requirements as the need of software solution arises. Second one isto meet requirements by getting an overall solution proposing software in one time.First method usually causes a need of integrations among software systems. Secondmethod causes frequent customizations as the needs of firm changes.This study proposes a solution for integrations and customizations of softwaresystems. It aims to present a solution model for bettering the inter business processes.The model is based on the agent paradigm. As to this model, basically the interbusiness actors are determined. Agents, representing these actors, are created.Proposed model does not present an overall solution. The model wraps the presentapplications in firms. It aims to increase the benefits of the present systems and theirrightly usages according to the evolving needs.In this direction this model is implemented for a firm in production sector. Thesystem getting developed for the firm aims to speed up the production planningprocesses.