Vehicle scheduling problem with sequence dependent trips
Sıralı bağımlı seferlerde araç çizelgelemesi
  1. Tez No: 202402
  2. Yazar: SADIK SERHAT KARAKÜTÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taktiksel Sabit İş Çizelgelemesi, Yaygınlık Zamanı Kısıtları, Tamsayılı Programlama, Sezgiseller, Tactical Fixed Job Scheduling, Spread Time Constraints, Integer Programming, Heuristics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, biz sıralı bağımlı sefer zamanlarına sahip araç çizelgeleme problemi üzerine çalıştık. Problem, araçların sabit başlama ve bitiş zamanına sahip seferlere minimum maliyet ile atanması problemidir. Seferler arasındaki sefer süresi deterministlik olarak bilinmektedir. Taşıma yapabilecek, farklı kapasiteye, sabit ve değişken maliyetine sahip araç çeşitleri mevcuttur. Normal ve fazla kullanımlarındaki kullanım maliyeti araç tiplerine göre değişmektedir. Problem yapı bakımından başlama ve bitiş zamanları bilinen ve amaç fonksiyonu bütün işleri yapacak araç kullanım maliyetinin minimum olacağı taktiksel sabit iş çizelgeleme problemine benzemektedir. Eğer işin başlama zamanında uygun bir makine yoksa iş yapılamaz. Problem Tam Sayılı Programlama Modeli kullanılarak formüle edilmiştir. Araçların normal sürede kullanımları yaygınlık zamanı kısıtı kullanılarak belirtilmiştir. Problemin matematiksel modeli LINGO 8.0 ve GAMS 20.2 CPLEX çözücü kullanılarak modellenmiştir. Problemin kompleks yapısı yüzünden orta hacimdeki problemlerde bile optimum çözümün bulunması çok zaman almaktadır. Bu yüzden fazla kullanıma dayalı ikişer değişik çözüm tipinde üç farklı sezgisel yaklaşım geliştirilmiştir. Algoritmalar DEV C++ derleyicisi kullanılarak C programlama dilinde kodlanmıştır. Algoritmaların ortalama performanslarının bulunması için örnek denemeler yaratılmıştır. Çeşitli yöntemlerle ve GAMS programı kullanılarak problemin performansını değerlendirmede kullanılacak alt limitler bulunmaya çalışılmıştır. Problemin sefer sayısı yüzden fazla olan denemelerde bile sezgisel yöntem kullanılarak çok kısa sürede çözüldüğü gösterilmiştir. Problem için, sezgisel yöntemle bulunan çözümlerin en küçüğünün optimum çözümden ortalama % 10 büyük olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider a vehicle scheduling problem with sequence dependent trip times. The problem is assigning vehicles to a set of trips with fixed ready times and deadlines, while minimizing cost. The trip time for a vehicle between any two places is also known deterministically. A number of different types of vehicles are available for transportation, each with different capacities, fixed and variable costs. The costs for regular and overtime utilization also vary for different types of vehicles. The problem resembles the Tactical Fixed Job Scheduling Problem where ready times and deadlines of jobs are known in advance, and the objective is to minimize the cost of machines to perform all the jobs. A job cannot be processed unless a machine is available at its ready time. The problem is formulated as an Integer Programming Model. A spread time constraint determines the regular time usage of the vehicles. The formulation is coded in LINGO 8.0 and GAMS 20.2 with CPLEX solver. Due to the complex nature of the problem, it is observed that the optimal solution of even middle-size instances is very time consuming. Hence, we develop three different heuristic approaches for the problem, each one having two different types based on overtime usage allowances. The algorithms are coded in C programmer Language using DEV C++ Compiler. The average behaviour of the algorithms is investigated through computational experiments. Lower bound values for the problem are found using GAMS developing some approaches, and the performances of the algorithms are compared based on these bounds. The problems whose number of trip is more than a hundred have been solved in a very short time. The least solution of heuristic approaches is actually 10% greater than optimum solution.