Bayındır (İzmir) ve çevresinin neojen stratigrafisi ve tektoniği
Neogene stratigraphy and neogene tectonic of the Bayındır (İzmir)
- Tez No: 202530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Küçük Menderes Grabeni, Neojen, Tektonik, Aydoğdu, İzmir, Western Anatolia, Küçük Menderes Graben, Neogene, Tectonic, Aydogdu, Izmir
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İzmir'in Bayındır ilçesinde yapılan bu çalışma, daha önce Küçük Menderes Grabeni'ndeyapılan çalışmalar ile bir bütünlük oluşturacak şekilde bölgenin tektoniğinin ortayaçıkarılması sonucu grabenin oluşum evresinin, Neojen yaşlı tortul kayaların stratigrafisinin,metamorfikler ile olan sınır ilişkisinin belirlenmesi ve genç tektonik evrenin açıklanmasıamaçlanmıştır. Batı Anadolu, dünyadaki en önemli genleşme bölgelerinden biridir. Yüksekgenleşme tektoniği gösteren Ege yayının doğusunda bulunan Batı Anadolu günümüzde dedevam eden K-G yönlü genleşme tektoniği nedeniyle D-B yönelimli graben ve horst yapılarıiçerir.Çalışma alanında temeli Menderes Masifi Metamorfikleri oluşturur. Metamorfik kayalarıNeojen yaşlı Aydoğdu Formasyonu, Kuvaterner yaşlı yamaç molozu ve alüvyon uyumsuzolarak üstler. Metamorfik kayalar şist, mermer ve fillitlerden oluşmaktadır. AydoğduFormasyonu, dokusal olarak olgunlaşmamış, birbiri ile yer yer dereceli yer yer ise ani sınırlarıolan, az pekleşmiş, yanal ve düşey geçişli alüvyonal yelpaze çökellerinden yapılıdır. Yamaçmolozu ve alüvyon çalışma alanının en genç tortullarıdır. Çalışma alanında gözlenen yapısalhatların tamamına yakın kesimini normal faylar oluşturmaktadır ve çalışma alanınıntopografyasına basamaklı bir yapı kazandırmıştır. İnceleme alanında yer alan normal faylardoğrultularına göre, KD-GB, D-B, KB-GD ve yaklaşık K-G'dir. Çalışma alanında gözlenendiğer bir fay türü doğrultu atımlı faylardır. Doğrultu atımlı faylar, kırıklı bir yapı sunmakta veçok fazla yüzlek vermemektedir. Sekiköy kuzeyinde küçük bir yüzlek halinde bindirme fayzonu yer almaktadır ve zon boyunca kaolinleşmeler gözlenmektedir.Çalışma alanı; Batı Anadolu'nun tamamını etkisi altına alan ve Orta Miyosen'den önce etkiliolan K-G yönlü sıkıştırma kuvvetlerinin ardından, yaklaşık K-G doğrultulu çekmekuvvetlerinin etkisi altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine the contact relationship between the Menderesmassif and Neogene sediments, to reveal of the Neogene stratigraphy, to clarify of thetectonic properties that produces the stage of the graben formation and shed light on theneotectonic evolution of Bayındır (İzmir) area.Western Anatolia is one of the most important extensional region in the world. WesternAnatolia where is located on the eastern part of the Aegean arc showing highly extended atrending N-S direction includes E-W trending horst-graben structures because of N-S trendingextensional regime.The basement rocks in the studied area are characterized by Menderes massif. NeogeneAydoğdu Formation, Quaternary terrace and alluvium unconformably overlie the metamorficrocks. Metamorfic rocks consist of schist, marble and phyllites. Aydoğdu Formation is mainlymade up of immature alluvial fan deposits and its components are from Menderesmetamorphic rocks. The youngest sediments in the study area are terrace and alluvium. Thenormal faults which produced step-like structure in the area constitute the basic structurelines. The main strikes of the normal faults are NE-SW, E-W, NW-SE and N-S. Strike-slipfaults with fractures crop out in the restricted area. Thrust fault zone, which has smalloutcrops, is located on the north of Sekiköy. Caolinizations have been observed along thefault zone.The study area was exposed N-S compressional regime which was effective in almost all partsof the western Anatolia before Middle Miocene. Then the N-S trending extensional regimewas effective after the compressional regime.