In vitro koşullarda farklı kültür ortamlarının Gingko biloba L.'nın rejenerasyonu üzerine etkileri
The effects of various culture media on regeneration of Gingko biloba L. in vitro conditions
  1. Tez No: 202560
  2. Yazar: SÜNDÜS ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ginkgo biloba L, rejenerasyon, in vitro, Ginkgo biloba L, regeneration, in vitro
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tezde, normal üretim teknikleriyle çoğaltılmasında zorluklar olan Ginkgo biloba L.' nın in vitro koşullarda, tohum ve sürgün nod eksplantları kullanılarak farklı kültür ortamlarında rejenerasyonlarının elde edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle G. biloba L.' bitkisine ait tek yıllık sürgün nod eksplantlarına 3 farklı sterilizasyon yöntemleri kullanılmıştır. Sürgün nod eksplantları için en başarılı sterilizasyonun (%100) %70'lik etil alkolde 1 dakika, Tween 20 eklenmiş %1'lik sodyum hipokloritte (NaOCl) 7 dakikalık uygulamanın olduğu bulunmuştur. Tohumlar için kontaminasyon oranları en düşük olarak %50'lik etil alkolde 6 dakika, %2,5'luk sodyum hipokloritte (NaOCl) 7 dakikalık uygulama sonucunda bulunmuştur. Çimlenme oranı %9 olarak belirlenmiştir. VI G. biloba L.' nin 31 farklı sürgün oluşturma besin ortamı kullanılarak rejenerasyon potansiyelleri incelenmiştir. En iyi sürgün oluşumu %67.9 oranı ile 0.5mg/L IBA (İndol Bütirik Asit), 30 g/L sukroz ve 7g/L agar içeren MS (Murashige ve Skoog, 1962) besin ortamında gözlemiştir. En iyi sürgün gelişimi de aynı ortamda görülmüştür. Gelişen sürgünler 0.5 mg/L IBA, 30 g sukroz ve/veya 160 mg/L putresin içeren ½ MS köklendirme ortamlarına aktarılmışlardır. Köklendirme için herhangi bir sonuç alınamamıştır. Tüm kültürler, flouresan ışığında 4000 lux aydınlatma altında, 16 saat aydınlık periyotta ve 27±4°C sıcaklıkta tutulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, our aim was to obtain regeneration on various culture media in vitro conditions by seed and nodal shoot explants due to production difficulty in G. biloba L.. Firstly, three different sterilization procedure was used for nodal shoot explants, The most effective surface sterilization method (100%) for nodal shoot explants were determined as 1 minute in 70% ethyl alcohol and 7 minutes in 1% NaOCl with a few drops of Tween 20. The most effefctive surface sterilization methods with the lowest contamination ratios for seed samples were determined as 6 minutes in 50 % ethyl alcohol and 7 minutes in 2.5% NaOCl. Seed germination ratio was observed as 9%. G. biloba L. were cultured in 31 different media and their regeneration potential were investigated. The best shoot ratio was observed as 67.9% on MS (Murashige and Skoog, 1962) medium VIII supplemented with 0.5 mg/L IBA (indole butyric acid), 30 g/L sucrose and 7 g/L agar. The best shoot development was obtained on the same medium. These shoots were transferred to ½ MS culture medium supplemented with 0.5 mg/L IBA 30 g/L sucrose, 7 g and/or 160 mg/L putrescine for rooting. It was not seen rooting. All cultures were incubated at 27±4°C under light intensity of 4000 lux, with a 16 hour photoperiod.