Management approaches for industrial waste with respect to ISO 14000
ISO 14000 çevre yönetim sistemi ile endüstriyel atık yönetimi
  1. Tez No: 202571
  2. Yazar: İPEK ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖRKEM ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetim Sistemi, ISO 14000, ISO 14001, ön hazırlıkçalısması, curuf, beton dayanımı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çevre kirliligi tüm dünyada en önemli sorun olarak karsımıza çıkmaktadır. Sanayininhızla gelismesi çevre, insan ve doga üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.sletmelerin çevre performanslarını arttırmasıyla bu olumsuz etkiler azalacaktır. ISO14000 Çevre Yönetim Sistemi bu etkilerin kontrol edilmesinde önemli bir rolüstlenmektedir.Konu çalısması için, zmir'de kurulu olan demir çelik fabrikasında dokuz haftaboyunca gözlem yapılmıstır. Bu süre içerisinde ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi'negöre baslangıç mahiyetinde gözden geçirme tamamlanmıstır.Gözlem süresince elde edilen verilere göre firmanın ISO 14000 stratejisi tartısılarak,uygulanabilecek atık yönetim yaklasımları çalısma içerisinde belirtilmistir.Ayrıca bu çalısmada, fabrikanın en önemli atıgı olan curufun tekrar kullanılması içindeneysel çalısmalar yapılmıs, deney sonuçları sunulmus ve irdelenmistir. Beton harcıiçerisine farklı oranlarda curuf eklenmis ve basınç dayanımlarındaki artıs ölçülmüstür..
Özet (Çeviri)
Environmental pollution has been one of the significant problems that the world is facing.Rapidly developing industrialization cause negative effect on environment, human andnature. Developing environmental performance of organizations would decrease thesenegative effects. ISO 14000 Environmental Management System undertake important rolefor controlling this environmental impacts of industies.For a case study an iron and steel company located in zmir had observated for nine weeks.In this time interval an initial review according to ISO 14001 was completed.According to the outputs of the observation period ISO14001 strategy of the company isdiscussed and possible waste management approaches are offered in the content of thestudy.Furthermore, an experimental study conducted for reuse of slag, which is the major wasteof the factory, and the results are presented. In experimental study, slag used as an additivein mortar in different ratios and the increase in pressure strength of the material hasdetermined.