Edirne ili alt-havzalarda taşkın debisi ve su verimi hesaplamaları için ampirik yöntemlerin etkinliklerinin belirlenmesi
Investigation the effectiveness of the amprical methods to compute water yields and flood discharges of sub-basins in Edirne provice
  1. Tez No: 202601
  2. Yazar: ERHAN GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İSTANBULLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, hidroloji, su yapıları, taskın debisi ve havza su verimi, Edirne, hydrology, hydraulic structures, flood discharge, water yield of a watershed
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Su yapılarının projelendirilmesinde, güvenilir havza taskın debisi ve su verimi hesaplamaları çok önemlidir. Bunlar için kullanılan çok sayıdaki ampirik yöntemler ise farklı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle bölge iklim ve havza kosullarını dikkate alan yöntemlerin kullanılması gereklidir. Bu çalısmada da Trakya Bölgesi Edirne ili merkez ilçe sınırları içinde yer alan farklı büyüklüklere sahip üç alt havzada, SCS boyutsuz, Snyder, Mockus, Turc, Mc Math ve Rasyonel gibi ampirik yöntemlerin, kendi aralarında mukayesesi ve dogrudan yüzey akıs degerleri kullanılarak etkinlikleri arastırılmıstır. Havza taskın debisi ve hidrografları için, bölge kosulları dikkate alınarak gelistirilen katsayıların kullanıldıgı Snyder ve Mockus yöntemleri iyi sonuçlar vermistir. Ayrıca havza su verimi için de, bölge benzer havzalarından elde edilen katsayının yer aldıgı Turc yöntemi kullanıldıgında, mevcut hesaplananlardan daha küçük degerler elde edilmistir. Bütün bu hesaplamaların sonuçlarına göre, yöre kosullarında insa edilecek çesitli su yapılarının ve bunlara ait dolu savaklarının planlanmasında, dogrudan yüzey akıs ölçüm degerleri kullanılarak elde edilen yeni katsayıların yer aldıgı ampirik yöntemlerin kullanılması çok daha isabetli olacaktır. Böylece yöre insanlarının can ve mal güvenligini saglamakta daha az risk tasıyan ve ekonomik olan su yapılarının planlanması saglanacaktır.
Özet (Çeviri)
Computing flood discharge of a watershed reliably is of great importance in the design of hydraulic structures. Many empirical methods used for this purpose produce different results. Therefore, methods taking regional climatic conditions and watershed characteristics should be employed. In this study, effectiveness of unitless SCS, Snyder, Mockus, Turc, Mc Math and Rational methods were investigated through comparing the calculated surface run off from these methods to the directly measured values and also calculated values of an individual methods to those of the others. Snyder and Mockus methods which use coefficients developed taking the regional conditions into account gave good results for watershed flood discharge and hydrographs. Using Turc Method, which also includes coefficient suggested for the regional similar sub-basins, water yields were underestimated in comparison to the other methods. Having considered all the calculated and measured results, empirical methods with the new optimised coefficients representing the regional conditions were suggested in order to build reliable hydraulic structures and their spillways. In this way, total cost will be decreased and, on the top of that, the lives and properties will be secured.