Fluorinated nanofibers for potential biomedical applications
Biyomedikal alanlarda kullanılabilecek florlu nanofiberler
- Tez No: 202748
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF Z. MENCELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Chemistry, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Superkritik karbon dioksit, biyoayrışma, polimerler, lifler, Supercritical Carbon Dioxide, Biodegradation, Polymers, Fibers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Biyo-çözünebilen polimerlerin sentezinde superkritik karbon dioksit kullanımı giderek önem kazanmaktadır. Superkritik karbon dioksit kullanılarak gerçekleştirilen polimerizasyonların sonucunda yüksek saflıkta ürünler elde edilmektedir. Bu çalışmada, alka açılma polimerizasyon yöntemi ile superkritik karbon dioksit ortamında, ortasında florlu grup ve uçlarında polilaktit ya da polikaprolakton içeren üç çeşit blok poli(L-laktit-ko-s-kaprolakaton) sentezlenmiştir. Bu malzemeler, oksijen taşıma özelliklerinden dolayı biyomedikal uygulamalarda büyük ilgi görmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, üç çeşit florolink kullanılarak ortasında florlu grup ve uçlarında polilaktit ya da polikaprolakton bulunan florlu stabilizatörler sentezlenmiştir. Daha sonra, bu stabilizatörleri kullanarak superkritik karbon dioksit ortamında blok kopolimer sentezleri yapılmıştır. Stabilizatörler ve kopolimerler, superkritik karbon dioksit ortamında yüksek çözünürlükler göstermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, elektrodokuma yöntemiyle blok kopolimerler nanofıber yapılar haline getirilmiştir. Malzemelerin karakterizasyonunda, nükleer manyetik rezonans spektroskopi (NMR), Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC), Jel Geçirgenlik Kromatografısi (GPC), optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskopu (SEM) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The application of supercritical carbon dioxide has been attracting more attention in the synthesis of biodegradable polymers. Highly püre products without residues can be recovered after the polymerization in supercritical carbon dioxide. in the present work, three types of block poly(L-lactide-co-s-caprolactone), with a central fluorinated segment and polylactide/polycaprolactone side chains were synthesized by sequential ring-opening polymerization in supercritical carbon dioxide. Perfluoro polyethers can be used as blood substitutes to deliver oxygen to tissues so that these materials are promising for biomedical applications. in the fırst part of the work, fluorinated reactive stabilizers (prepolymers) with inner fluorinated segment and polylactide or polycaprolactone side chains were synthesized in bulk from three different fluorinated alcohols. The prepolymers were then utilized for the synthesis of copolymers in supercritical carbon dioxide, where polylactide segments were successively incorporated to the ends of the prepolymer, forming a block structure with polyester side chains. Solubility tests of the prepolymer and the pentablock copolymer in supercritical carbon dioxide showed effective solubilization at the reaction temperature and pressure. in the second part of the work, with the process of electrospinning, nanofıber webs were prepared from these biodegradable materials. Material characterization was carried out by nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR), differential scanning calorimetry (DSC), gel permeation chromatography (GPC), optical microscopy and scanning electron microscopy (SEM).