Fenik yaylası ve çevresinin (Yayladağ/Hatay) bitki sosyolojisi ve ekolojisi yönünden araştırılması
Researching the plateau of Fenik and its surroundings (Yayladağ/Hatay) from the point of view of the plant sociology and ecology
  1. Tez No: 202754
  2. Yazar: ERDİNÇ OĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN OCAKVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Vejetasyon, Bitki Sosyolojisi, Ekoloji, Fenik Yaylası, Hatay, Vegetation, Plant Sosyology, Ecology, Fenik Plateau, Hatay
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Fenik Yaylası cografik olarak Dogu Akdeniz'in Amanoslar Dag kusagında Samandag ve Yayladagı ilçelerinin sınırları arasındadır. Batısı Akdeniz sahili, güneyi Yeditepe, kuzeyi de Karaköse ve Yesiltepe yerlesim yerleriyle çevrili 61 kilometrekarelik bir alanı kapsar. Topografik açıdan, üç tarafı kapalı dere baska deyisle açık yönleri denize bakan üç derin vadiden ibarettir. Vadilerin dik yamaçları sahilden uzaklastıkça yükselerek daha sarp hale gelmistir. 2004?2007 yılları arasında yapılan maki vejetasyon tipine ait 7 bitki birligi belirlendi. Bitki birlikleri klasik Braun-Blanquet (1932) metoduna göre analiz edilerek kendi karakter türleriyle tanımlandı. Karasal ekosistem olan birlikler sintaksonomik kategorilerin yanı sıra bitki-iklim-toprak arasındaki iliskiler de ekolojik olarak izah edilmeye çalısıldı. 2007, 51 Sayfa
Özet (Çeviri)
Geographically, the plateau of Fenik takes part between the borders of Samandag and Yayladagı districts and The Amanos Mountain zone.It covers an area about 61 square kilometers with mediterranean coust in west , Yeditepe in south , Karaköse and Yesiltepe in north. Topographically, this plateau consist of three deep valleies look towards the sea or three streams that carry water in the rainy seasons.The verticle hillsides of the valleies became more step as they get farther from the coustline.As a result of a research carried out in this plateau between 2004 ? 2007 seven plant unities that belong to maquis vegetation were specified. This plant unities were analyzied according to the classical Braun ? Blanquet (1932) method and characterized with their own character species. The unities were also tried to be explained not only according to the sintacsonomic categories with the acceptance of terratorial ecosystem but also the relationship among the plan, climate and soul was explained ecologically. 2007, 51 pages