Asfalt ve beton kaplamalı yolların maliyet yönünden karşılaştırılması
The comparison costs of flexible pavements and rigid pavements
  1. Tez No: 202764
  2. Yazar: EMRULLAH EDİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN ATAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton yol, asfalt kaplamalı üstyapı, sathi kaplamalı üstyapı, concrete road, flexible pavements, rigid pavements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin hızlı yaşandığı dünyada, ülkemizin bu gelişmelerin gerisinde kalmasının en önemli nedenlerinden biride ulaşım ağının yeterli ve istenen standartlarda olmamasıdır. Yapılması gereken; gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmaktır. Bunun içinde ekonominin güçlü olması gerekmektedir. Ülke ekonomisinin güçlü olması ve dünya piyasalarıyla rekabet edebilir düzeye gelmesi için, sanayide gerekli olan hammadde ve mamullerin zamanında üretici ve tüketiciye ulaşması gerekir. Ulaşım ağında yapılacak her türlü proje ve yatırım ülke sanayisinin güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Ekonomik olarak zayıf olan ülkemizde, yapılacak yolların standartlar açısından iyi olmalı ve optimum maliyetle yapılması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak; ilk yapım maliyeti daha fazla olmasına rağmen, uzun vadede fazla bakım ve onarım gerektirmediğinden beton yol seçeneği de unutulmamalıdır. Bu tezde karayolu üstyapı tipleri hakkında bilgi verilerek, üstyapı alternatiflerinden biri olan beton kaplamalı üstyapı ve asfalt kaplamalı üstyapı arasında performans maliyetleri karşılaştırması yapılmıştır. 2007,85 Sayfa
Özet (Çeviri)
In the world the technological and scientific developments are too fast, unfortunately our country remains behind from these developments. To catch the level of the developed countries, our country must have a strong economy. To have a strong economy and to reach a competitive level in the world market, the required raw material and products for industry, must reach to the producer and consumer on time. All kinds of projects and investments on transportation network will play an important rol in reinforcement of country?s industry. In our country which has a weak economy, the roads must be constructed in high standards with optimum cost. Another issue not to be forgotten is concrete roads. In this thesis, information about types of road pavements has been given. On the other hand; performance - cost comparison has been done between rigid pavements and flexible pavements which are alternatives of road pavement. 2007, 85 pages