İskenderun Körfezi ıskarmoz balığı (Saurida undosquamis (Richardson, 1848))'nın biyolojisi üzerine çalışmalar
Researches on biological characteristics of lizardfish (Saurida undosquamis (Richardson, 1848)) in İskenderun Bay
  1. Tez No: 237684
  2. Yazar: HASAN YOKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TORCU KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Saurida undosquamis, iskarmoz Balığı, İskenderun Körfezi, büyüme, gonadosomatik indeks
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, İskenderun Körfezi'nde ıskarmoz balığı [Saurida undosquamis (Richardson, 1848)]'nın bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Şubat 2006-Ocak 2007 tarihleri arasında yapılan aylık örneklemeler ile 478 adet birey incelenmiştir. Araştırmada, Saurida undosquamis'in boy, ağırlık, yaş, eşey dağılımları ve oranları, boy-yaş, ağırlık-yaş, boy-ağırlık ilişkisi, kondüsyon faktörü ve gonadosomatik indeks değerleri saptanmıştır. Bireylerin I-IV yaş grupları arasında dağılım gösterdikleri belirlenmiştir. Bireylerin total boy değerleri 12.1-33.7 cm, ağırlıkları ise 8.5-290.43 g arasında dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W=0.0046*L3.177 (r=960) olarak hesaplanmıştır. Büyüme değerleri, L?=35.1 cm, k=0.194 ve to=-2.052 olarak saptanmıştır. En yüksek kondüsyon faktörü değeri Şubat ayında (0.7315), en düşük ise Aralık ayında (0,6004) gözlenmiştir. Tüm bireylerin kondisyon faktörü değeri ise 0.6486±0.0719 olarak saptanmıştır. Gonadosomatik indeks değerlerine bakıldığında Mart ve Eylül ayları olmak üzere yılda iki kere yumurtladığı saptanmış olup bununla birlikte yıl boyunca olgun gonatlara rastlanmıştır. Dişi bireylerin ilk eşeysel olgunluk boyu 16.4 cm olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determine some biological characteristics of lizardfish [ Saurida undosquamis (Richardson, 1848)] in İskenderun Bay. A total of 478 individuals was examined by sampling monthly February 2006-January 2007 in the years. The length, weight, age, weight-age, length-weight, relationships condition factor and gonadosomatic index values of S. undosquamis were determined. It was observed that individuals are between the age of I and IV. It was pointed out that total length values ranged 12.1-33.7 cm and weight is 8.5-290.43 g. The relationship between length-weight was determined as W=0.0046*L3.177 (r=960). Growth parameters were calculated as L?=35.1 cm k=0.194 to=-2.052. It was determined in that the highest average condition factor (0.7315) in February, the lowest (0.6004) in December. Condition factor was determined 0.6486±0.0719 for all individuals. According to gonadosomatik index values, reproduction period ıt was determined in March and September. It was calculated that in the size at first sexual maturity was in 16.4 cm for females.KEY WORDS: Saurida undosquamis, lizardfish, İskenderun Bay, growth, gonadosomatik index, condition factor