Sarıkuyruk (Seriola dumerili ) yavrularında canlı ağırlık artışındaki ekonomik optimum noktanın belirlenmesi
The determination of economic optimum point for a live weight increase in yellowtail (Seriola dumerili) fry
- Tez No: 202785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ŞEREFLİŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Seriola dumerili, yüzer kafesler, kafes kültürü, yem degerlendirme oranı, besleme, Seriola dumerili, floating cage, cage culture, food convertion rate, feed
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Yapılan çalısmada, sarıkuyruk (Seriola dumerili) skendrun Körfezi'nde alternatif tür olarak kültüre alınmıs ve ekonomik optimum noktası arastırılmıstır. Denemede su parametreleri aylık olarak ölçülmüstür. Arastırmada, ortalama agırlıgı 50 ± 5g olan Seriola yavrularından 700 adet kullanılmıstır. Balıkların beslenmesinde içerigi %45 protein , %22,3 yag, %9,25 nem, %9 kül ve %14,45 selüloz nisasta lif vs. olan levrek yemi kıllanılmıstır. Seriola yavruları, çapı 12m, derinligi 3m olan yüzer ag kafeslerde kültüre alınmıstır. Deneme süresince her ay sarıkuyruk yavrularının aylık agırlık artısı ölçülmüstür. Bu ölçümlere dayalı olarak Canlı Agırlık Kazancı (CAK), Günlük Canlı Agırlık Kazancı (GCAK), Spesifik Büyüme Oranı (SBO), Yasama Oranı (YO) ve Yem Degerlendirme Oranı (YDO) incelenmistir. Pelet yeme alıstırmak amacıyla %50 oranında sardalya içeren yem verilmistir ve beslenen Seriola yavrularında 1,16 YDO elde edilmistir. Yalnızca pelet verilen aylar içerisinde Ekim ayında 1,85 YDO bulunmustur. Bes aylık bir kültür peryodunda Seriola yavruları 1031,5 ± 50 grama ulasmıstır. Ekonomik olarak optimum büyüme noktası aylar bazında bakıldıgında ortalama 1,95 YDO oranı ile S. dumerili' nin ekonomik bir balık oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Yellowtail (Seriola dumerili) was cultured as alternate species in skenderun Bay, in Turkey. Economical optimum point was investigated. Water quality parameters such as, pH, temperature, turbidity and dissolved oxygen were measured monthly. Total 700 yellowtail (S. dumerili) fry of 50 ± 5 g average weight were used in this research. Fish were fed with a commercial sea bass feed, containing 45% protein, 22,3% lipid, 9,25% moisture and 14,45 other feed ingredients. Yellowtail fry were taking under culture in floated cage with 12 m. diameter and 3 m. depth. Yellowtail fry were sampled monthly to measure increase weight. Based on these measurements, live weight increase (LWI), daily live weight increase (DLWI), specific growth rate (SGR), survival rate (SR) and food convertion rate (FCR) were calculated. 50% sardine added mixture feed were given to adapt the pelet feed. In september 1,16 FCR were obtained from Seriola fry fed with this feed. Among the months which only pelet feed were given, in October FCR was calculated as 1,85. At the and of 5 months culture period, Seriola fry were recorded to reach 1031,5 ± 50 g from 50g. Average economic growth point was calculated with a 1.95 food convertion rate, thus, yellowtail can be regarded as an economic fish to culture.