Emet Espey Bor Tesisi ince gölet atıklarının zenginleştirme yöntemlerinin araştırılması
Research the methods of enrichment of fine pond wastes of Emet Espey Boron Plant
- Tez No: 202800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Emet Espey Boron Plant, Classification, Chemical Dispersant, Colemanite, Mechanical Dispersion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısmada Eti Bor A.S. Emet Bor +sletmesi Espey konsantratör tesisi bor zenginlestirmesi sonucu ortaya çıkan, artık barajında depolanan, hem çevresel sorunlara hem de ekonomik kayıplara neden olan ince (-3 mm) artıkların zenginlestirilebilirligi arastırılmıstır. Bunun için ilk önce malzemenin kimyasal, fiziksel ve fizikokimyasal karakterizasyon çalısmaları yapılmıstır. Yapılan bu çalısmada artık barajından alınan temsili numunenin %26,3 B2O3 içerikli oldugu, aynı zamanda %0,448 oranında istenmeyen As2O3 içerdigi tespit edilmistir. Mineralojik incelemeler sonucunda ise numunenin esas olarak kolemanit, kil ve kuvars minerallerinden olustugu az olarak da kalsit, dolomit içerdigi belirlenmistir. Ayrıca; kimyasal analizden, gözle ve mikroskop görüntülerinden sarı ve kırmızı renkli orpiment ve realgar minerallerinin olduguda saptanmıstır. Zenginlestirme çalısmalarında, mekanik karıstırma+kimyasal dagıtma+sınıflandırma ve flotasyon olmak üzere iki yöntem kullanılmıstır. Bu amaçla özellikle kolemanit ve kil minerallerinin zeta potansiyel çalısmaları, pH, kil oranı, inorganik iyonlar, flotasyon reaktifleri ve dagıtıcılara göre yapılmıstır. pH'ya göre yapılan zeta potansiyel çalısmalarında kolemanit pH=10,2'de sıfır yük noktasına sahipken kil ölçüm yapılan bütün pH degerlerinde negatif yüzey yükü göstermistir. Çesitli degerlikli iyonlarla yapılan ölçümlerde çok degerlikli iyonlar kolemanitin yüzey yükünü pozitif yönde artırırken kilde de pozitife dogru yaklastırdıgı tespit edilmistir. Flotasyon reaktifleri ise negatif yönde artırmıstır. Dagıtıcılarla yapılan ölçümlerde isi sodyum sitrat kolemanitin sodyum hegzametafosfat ise kilin yüzey yükünü negatif yönde oldukça artırmıstır. Dogal pH'da (pH=9,25) pozitif yüklü olan kolemanitin yüzeyi negatif yüklü kil mineralleri ile kaplandıgından, yine aynı dagıtıcılar, kolemanit üzerine çesitli oranlarda kil eklenmesi ile yapılmıs ve tüm kil oranlarında sodyum hegzametafosfat en yüksek negatif yüzey yükünü vermistir. Mekanik dagıtma sonucunda istenilen degerler elde edilemedigi için mekanik dagıtmada ilaveten kimyasal dagıtıcılar kullanılmıstır. En iyi sonuçlar sodyum hegzametafosfat dagıtıcısı kullanımında elde edilmistir. Dagıtma sonucu %44,63 B2O3 tenörlü 38 ?m elek üstü konsantre %95,52 verim ile kazanılmıstır. 38 ?m elek altı %3 B2O3 tenörlüdür. Kolemanitin flotasyon özelliklerini arastırmak için de mikroflotasyon çalısmaları yapılmıstır. Bu çalısmalarda kolemanit için en iyi toplayıcının R801 oldugu, killerin flotasyonu engellendigi ve Ca++ iyonunun flotasyonu engellemedigi tespit edilmistir. Flotasyon deneyleri de iki asamada gerçeklestirilmistir. +lk asamada Arsenik mineralleri ikinci asamada da Kolemanit flotasyonu yapılmıstır. Ayrıca Arsenik flotasyonunun mekanik kimyasal dagıtma öncesinde de yapılabilecegi fakat iri boyut nedeniyle daha az etkili oldugu tespit edilmistir. Arsenik flotasyonu çalısmalarında serbestlesme boyutunun -150 ?m olması ve slamın olumsuz etkisi nedeniyle -38 ?m'nin alılmasıyla flotasyon boyutu -150+38 ?m olarak bulunmustur. Böylece optimum kosullarda yapılan kolemanit deneyleri sonucunda %46,42 B2O3 tenörlü konsantre %99,09 verimi ile elde edilmistir. Artık tenörü %1,22 B2O3'dir. Agırlıkça %34,32 olan 38 mikron altı tenörü ise %12,87 B2O3'dir. Bu iki yöntem karsılastırıldıgında mekanik karıstırma+kimyasal dagıtma+sınıflandırma yönteminin üstünlügü görülür. Fakat mekanik karıstırma+kimyasal dagıtma+ sınıflandırma yöntemi uygulanıp çok az tenörlü (%3 B2O3) -38 ?m kısmı atılırsa ve çok yüksek tenörlü (%45,26 B2O3) olan +150 ?m kısmı da alınırsa geriye kalan -150+38 ?m boyut grubuna flotasyonla çok yüksek basarı elde etmek kaçınılmazdır. Anahtar Kelimeler : Emet Espey Bor Tesisi, Flotasyon, Kimyasal Dagıtma, Kolemanit, Mekanik Karıstırma
Özet (Çeviri)
In this study, the possibility to beneficiate fine tailings of Emet Espey Boron Plant, which cause both environmental problem and economic losses, is examined. Therefore, first of all chemical, physical and physico-chemical characterization studies of the material have been performed. It has been determined that the representative sample taken from the waste dam has 26,3% B2O3 and 0,448% As2O3. As the result of the mineralogical examinations, it has been determined that the sample mainly consisted of colemanite, clay and quartz minerals and it also contained small amounts of calcite and dolamite. In the benefication studies, two methods are mechanical dispersion + chemical dispersant + classification and flotation, have been applied performed. Therefore, first the zeta potential studies of colemanite and clay minerals have been performed in accordance with pH, clay ratio, inorganic ions, flotation reactives and dispersants. In the zeta potential studies performed in accordance with pH, it has been seen that clay has negative surface charge for all pH values while colemanite has point of zero charge at pH:10,2 In the measurements performed with different ions having various valences, it has been determined that multi-valence ions increase the surface charge of colemanite to positive direction and approach clay surface to positive degree. The flotation reactives have changed to colemanite surface to negative. In the measurement performed with dispersant, it has been seen that sodium citrate increase the colemanite surface charge to negative direction in great amount while sodium hexametaphosphate increase the clay surface charge to negative direction in great amount. Since the surface of colemanite, which has positive charge at naturel pH (pH:9,25), is coated with negative charged clay minerals, the highest negative surface charge of colemanite having same clay ratio was obtained by the use of sodium hexametaphosphate dispersant. Since the desired values could not be obtained as the result of mechanical dispersion, chemical dispersant have been applied additionally in mechanical dispersion. The best result has been obtained by using the sodium hexametaphosphate dispersant. As the result of dispersion studies the concentrate of +38 ?m having 44,63% B2O3 was obtained with recovery of 95,52%. The grade of -38 ?m size group is 3% B2O3. In order to examine the flotation characteristics of colemanite, micro-flotation studies have been performed. In these studies, it has been determined that the most suitable collector for colemanite is R-801, when the clays prevent and Ca++ not prevents the flotation. Flotation tests have been performed in two stages. In the first two stages, arsenic minerals and colemanite flotations have been performed, respectively. Furthermore, it has been determined that it is possible to perform arsenic flotation also before mechanical+chemical dispersion, but it is less effective due to coarse size. In the arsenic mineral flotation, the liberation size was found as -150 ?m and size of -38 ?m discharged as a slime. Therefore; suitable size group for flotation was obtained as -150 +38 ?m. This, as the result of the colemanite tests performed under optimum conditions, the recovery for the concentrate having 46,42% B2O3 has been obtained as 99,09%. Tailing grade is 1,22% B2O3. The grade of -38 ?m is 27,79% B2O3. When these two methods are compared, it is seen that the mechanical+chemical dispersion+ classification method is superior. If size group of -38 ?m having only 3% B2O3 is discharged by mechanical + chemical dispersion + classification and size group of +150 ?m having 45,26% B2O3 is taken, flotation can be very efficient for the size group of -150 +38 ?m.