Madeni paraların bakteriyolojik incelenmesi ve sonuçlarının halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
Bacterialogical examination of coins and evaluation of the results concerning public health
  1. Tez No: 202802
  2. Yazar: SABİRE ALMILA DOYUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri, kontaminasyon, madeni para, okul, pazar yeri, Bacteria, bazaar, coin, contamination, school
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısma 2007 yılı Nisan ayında, para sirkülasyonunun fazla oldugu kaynaklardan alınan madeni para örneklerinin mikrobiyolojik analizinin yapılması ve sonuçlarının halk saglıgı açısından degerlendirilmesi amacıyla Eskisehir'de yapıldı. Çalısmamızda 50 adet madeni para kullanıldı ve bu paralar rastgele örnekleme metoduyla toplandı. Paraların 25 tanesi okul kantinlerinden, 25 tanesi ise pazar yerindeki degisik satıcılardan alındı. Alındıgı yere göre örnekler, dört grupta incelendi. Sebzeciden alınan para örnekleri (bes adet bir ytl) grup 1, meyveciden alınan örnekler (12 adet 50 ykr, sekiz adet 25 ykr) grup 2, ilkögretim kantininden alınanlar (oniki adet 50 ykr ve sekiz adet 25 ykr) grup 3, lise kantininden alınan örnekler ise (bes adet bir ytl) grup 4 olarak adlandırıldı. Paraların mikrobiyolojik analizi gerçeklestirildi ve tümünün en az bir mikroorganizma ile kirli oldugu gözlendi. Mikrobiyolojik dagılım yapıldıgında ise Difteroid türleri (% 50), Aerob gram pozitif sporlu basil (% 40), Stafilokok koagülaz pozitif (%36), Stafilokok koagülaz negatif (%32), Streptecoc spp.(%32), Escherichia coli (%38), Klebsiella spp.(%12), Proteus spp. (%32 ) seklinde oldugu görüldü. Sonuç olarak paraların enterik patojen ve potansiyel patajen bakterilerle kontamine olabilecegi kanaatine varıldı. Bu durumun halk saglıgı açısından önemini açıklayabilmek için çok genis çapta çalısmalara ve toplumu koruyucu hekimlik açısından bilinçlendirmeye ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was made on April 2007, in Eskisehir, in order to make microbiological analysis of coin samples taken from the sources with high circulation and evaluate the results of the investigastion in terms of public health. In our study, 50 coins were used and this money was collected by random sampling method. 25 of the money was taken from school canteens, 25 of them were taken from different sellers in bazaar. Samples were examined in 4 groups according to the place where they were taken. Samples which were taken from vegetable seller (5 EA 1 YTL) were named as Group 1, samples from fruit seller (12 EA 50 YKR, 8 EA 25 YKR) were named as Group 2, samples from primary school canteen (12 EA 50 YKR and 8 EA 25 YKR) were named as Group 3 and samples from high school canteen (5 EA 1 YTL) were named as Group 4. Microbiological analysis were performed on coin samples. According to results of analysis, all of the samples were found dirty with at least one microorganism. Microbiological distribution was; Difteroid species (50 %), Aerob gramme positive bacillus with spor (40 %), stafilokok koagülaz positive (36 %), stafilokok koagülaz negative (32 %), Streptecoc spp. (32 %), Escherichia coli (38 %), Klebsiella spp. (12 %), Proteus spp. (32 %). As a consequence, it is examined that coins could be contaminated with enteries patogen and potential patogen bacteria; more detailed studies are needed to determine the importance of this situation for public health.