Farklı anaç ve değişik depo sıcaklıklarının bazı mandarin çeşitlerinin muhafazasına etkileri
Effects of different rootstocks and storage temperatures on storage performance of some mandarin cultivars
- Tez No: 202816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mandarin, Nova, Robinson, muhafaza, anaç, turunç, Carrizositranjı, Troyer sitranjı, Mandarin, Nova, Robinson, storage, rootstock, sour orange, Carrizocitrange, Troyer citrange
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmada Dörtyol ekolojik koşullarında Ülkemiz için temel anaçkonumundaki turunç anacı ile Carrizo ve Troyer sitranjı anacı üzerine aşılı olan Nova veRobinson mandarin çeşitlerinin soğukta muhafazasına anaçların etkileri ve muhafazakoşulları incelenmiştir. Optimal derim olum zamanında derilen her üç anaç ve iki çeşideait meyveler derimden hemen sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi BahçeBitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarına getirilmiştir. Meyvelerin başlangıçanalizleri yapılmış ve diğer meyveler her 15 günde bir analizleri yapılmak üzere 2 farklısıcaklıkta (4ºC ve 6ºC) 120 gün muhafaza edilmiştir. Çalışma süresince meyvelerdeağırlık kaybı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde oranı [SÇKM, (%)], titreedilebilir asit oranı [g sitrik asit / 100 ml meyve suyu, (%)], SÇKM/Asit oranı, usareoranı (%), usare pH'sı ve C vitamini [mg askorbik asit / 100 ml usare, (L-Askorbikasit)], yeşil kapsüllü meyve oranı, meyve kabuk rengi (L*a*b*) mantarsal ve fizyolojikbozulma oranları analizleri yapılarak soğukta muhafazanın farklı anaçlar üzerindekiNova ve Robinson mandarinlerinde kalite kayıplarına etkileri ortaya konmuştur.Elde edilen bulgulara göre; her iki çeşit içinde en uygun muhafaza sıcaklığının4ºC olduğu ve bu sıcaklıkta kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden 75 gündepolanabilecekleri saptanmıştır. Her iki çeşitte de turunç anacı üzerinde yetiştirilipdepolanan meyvelerde ağırlık kayıpları (%8,88-11,59), sitranjlardan (%7,13-10,66)daha fazla olmuştur. 4ºC'de depolanan Nova mandarinlerinde ağırlık kayıpları 120 günsonunda %7,19-8,24 arasında olurken, 6ºC'de depolananlarda %9,51-12,90 arasındaolmuştur. 4ºC'de depolanan Robinson mandarinlerinde ağırlık kayıpları 120 günsonunda %7,49-8,05 arasında olurken, 6ºC'de depolananlarda %8,97-11,54 arasındaolmuştur. Her iki çeşitte de SÇKM/asit oranı, pH, mantarsal ve fizyolojik bozulmalarınoranı artarken, titre edilebilir asit oranı, meyve kabuk rengi L* değeri, meyve kabukrengi b* değeri, C vitamini ve yeşil kapsüllü meyve oranı azalmıştır.2007, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, cold storage performance of Nova and Robinson mandarinsgrafted Carrizo citrange, Troyer citrange and sour orange in Dortyol ecologicalcondition and effects of rootstocks on the storage performance of these cultivars werestudied. Fruits from 3 rootstocks and 2 cultivars were harvested at optimum maturityand immediately transferred to cold storage unit of Department of Horticulture, Facultyof Agriculture at Mustafa Kemal University and kept at 4°C and 6°C for 120 days.Changes in weight loss (%), total soluble solids (TSS, %), titratable acidity (TA, g citricacid / 100 ml fruit juice), TSS/TA, juice content (%), pH and vitamin C content [mgascorbic acid / 100 ml juice, (L-Ascorbic acid)], percent green buttoned fruit, peel color(L*a*b*) and incidence of fungal decay and physiological disorders were monitored at15 days interval during storage to determine effects of rootstock on postharvest qualityof Nova and Robinson mandarins.According to data, optimum storage temperature was 4ºC for both cultivars.Fruits from both cultivars could be kept at 4ºC for 75 days without any qualitydeterioration. Fruits from both cultivars grafted on sour orange (8.88%-11.59%) hadhigher weight loss than those grafted on Carrizo and Troyer citrange (7.13%-10.66%).Weight loss from Nova mandarins kept at 4ºC and 6ºC reached to 7.19%-8.24% and9.51%-12.90%, respectively, after 120 days of storage. In Robinson mandarins, weightloss was 7.49%-8.05% at 4ºC and 8.97%-11.54% at 6ºC after 120 days of storage.TSS/TA, pH, incidence of fungal decay and physiological disorders increased whileTA, L* and b* values of peel color, vitamin C content and percent green buttoned fruitdecreased in both cultivars during cold storage.2007, 100 pages