Kemik dansiometrisi üzerine çevresel ve biyolojik etkiler
Environmental and biological effects on bone dansitometry
  1. Tez No: 202820
  2. Yazar: HALİL KUNT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlığı, egzersiz, fiziksel aktivite, KMY, yaş, yaşam tarzı, Dietary habits, exercise, physical activity, BMD, age, lifestyle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Kütahya'da kemik dansitesine etki eden biyolojik ve çevresel faktörlerin tespit edilmesi amacıyla DEXA cihazıyla yaşları 40 ile 82 arasında değişen ortalama yaşı 55,3 olan 113 olgunun kemik dansiometrileri ölçülmüştür. Ölçüm sonrasında KMY(Kemik mineral yoğunluğu) ve VKİ(Vücut kütle indeksi)'leri hesaplanmıştır. Olgulardan aile hikayesi ve özgeçmişi, fiziksel özellikleri, beslenme ve alışkanlıkları, egzersiz ve fiziksel aktiviteleri ile doğum hikayesini belirlemeye yönelik 64 soruluk anketi doldurmaları istenmiştir. Olgular kemik dansitesine göre normal, osteopeni ve osteoporoz olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Adet düzensizliğinin en çok normal (%52,8) ve osteopeni grubunda (%46,6 ) olduğu, aynı şekilde doğum kontrol haplarında da en çok normal ve osteopeni grubunda kullanıldığı tespit edilmiştir. Olguların aktivite düzeyleri düşük belirlenmiştir. Olguların özgeçmiş ve aile hikâyeleri değerlendirildiğinde çoğunun ev hanımı, eğitiminin ilköğretim olduğu belirlenmiştir. Romatizmal hastalık ve hiper tansiyonun, uzun süre ilaç ve kortikosteroid kullanımın osteoporozlu grupta olduğu saptanmıştır. Olgularımızda köy yaşantısını tercih eden olguların yarısından fazlası osteoporozlu olurken normal kemik dansiteli olgular kent yaşantısını tercih etmiştir. Olguların fiziksel özellikleri karşılaştırıldığında osteoporoz ve osteopeni grubunun normal gruba göre daha yaşlı ve ağrılı olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte normal grubun diğer gruplara göre daha uzun olduğu belirlenmiştir. Özellikle osteoporoz grubunda 3 cm den fazla boy kaybı olduğu gözlenmiştir. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bakımından belirgin fark görülmemiştir, fark yaşta görülmüştür. Sonuç olarak; değerlendirilmeye alınan olgulardan her üç grubun çevresel ve biyolojik faktörlerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Kemik dansitesindeki farklılıkların gruplar arasındaki yaştan kaynaklandığı gözlenmiştir. Çevresel ve biyolojik faktörlerin, farklı kültür ve bölgelerde yaşayan kadınların kemik dansiteleri üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, to find out biological and environmental factors effecting the bone density in Kütahya, bone densitometry of 113 subjects, whose ages change between 40-82 and average age is 55,3 , are measured by means of DEXA machine. After the measurements, BMD ( bone mineral density) and BMI (body mass index) of the subjects are measured. The subjects are asked for filling questionaire of 64 items to determine family history and autobiography, physical characteristics, diet and dietary habits, exercise,physical activities and birth history of the them. Regarding the bone mineral density, the subjects are divided into three groups which are normal, ostepenia and osteoporosis. It is found out that menstruation irregularity is at high rate in the normal (52,8%) and osteopenia group(46,6 %) and similary contraceptive pills are used mostly by the normal and ostepenia group. The activity level of the subjects is found out as low. When the autobiography and family history of the subjects are regarded, these results are found: most of them are housewife and they have had primary education. Rheumatismal diseases, hypertension, long-term drug and corticosteroid use are observed in the group of the osteoporosis. While more than half of our subjects who preferred rural life have osteoporosis, the subjects who preferred urban life have normal bone density. When the physical characteristics of the subjects compared, it has been discovered that the osteoporosis and the osteopenia group are older and have more aches than the normal group. Additionally, the normal group is observed as being taller than the other groups. Especially in the osteoporosis group more than three centimeters height loss is observed. No significant difference is found in terms of dietary habits and lifestyle but age. In conclusion, regarding the subjects measured, each three groups have similar environmental and biological factors. Bone density differences stem from age factor among the groups. There has been a need for studies about the effects of environmental and biological factors on bone densities of women who lives in different regions and cultures.