Çok kristalli CdTe ince filmlerinin optiksel özellikleri: Optiksel sabitlerin 'zarf yöntemiyle' saptanması
Optical properties of polycrystalline cdte thin films: Determination of optical constants by 'envelope method'
  1. Tez No: 202898
  2. Yazar: BENGÜL ZENCİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdTe ince filmi, Sogurum katsayısı, Yasak enerji aralıgı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada cam tabanlar üzerine vakumda büyütülen çok kristalli CdTe ince filmlerin kırılma indisi, f n , sogurum katsayısı, f , ve film kalınlıgının, f d Swanepoel tarafından gelistirilen zarf metodu vasıtasıyla saptanması hedef alındı. Optiksel geçirgenlik genis bir spektral aralıkta (0.75-2.5?m) normal gelis açısı altında ölçüldü. n() ' nın spektral dagılımının kuadratik oldugu ve tek kristal degerleriyle uyum içerisinde oldugu saptandı. n() verileri basarılı bir sekilde Sellmeier fonksiyonuna uyarlandı. Uzun dalga boylarında gözlenen ekstra sogurum, moleküler orandaki degisimler ve yabancı katkı atomlarına baglanabilir. Hipotetik zayıf sogurumlu ince bir filmin geçirgenlik spektrumu özellikle düsük foton enerjilerinde deneysel spektrumum girisim saçak maksimum ve minimumlarıyla örtüstügü gözlendi. Tauc denklemleri kullanılarak büyüdügü gibi CdTe ince filmlerin dogrudan geçislere karsılık gelen optiksel band aralıgı ~1.527 eV olarak bulundu. Bununla beraber, tavlanmıs ve Cl2 katkılı (daldırma + tavlama) ince filmlerin band aralıgı büyüdügü gibi filmlere göre ~20 meV küçük oldugu saptandı (tek kristale daha yakın). II-VI bilesik yarı-iletkenlerinde örgü düzensizligiyle iliskili üstel sogurumun (Urbach-Martienssen's) varlıgı gözlendi (band kenarında). Ayrıca bu çalısmalara ek olarak kalınlık degisiminin ve kırılma indis V sapmalarının optiksel geçirgenlik spektrumuna olan etkileri zayıf sogurum bölgesinde incelendi. Hipotetik spektrumun deneysel spektrumla basarılı bir sekilde örtüsmesi ancak homojensizligin dikkate alındıgı durumda saglandı. Film homojensizligine önemli ölçüde kalınlık degisiminin etken oldugu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This thesis is aimed at the estimation of part of refractive index, n absorption coefficient, and the thickness d of polycrystalline CdTe thin films grown on a thick on non-absorbing finite transparent substrate by vacuum deposition using envelope function method suggested by Swanepoel. The transmittance has been measured at normal incidence over a wide spectral range of wavelength (0.75-2.5?m). The spectral dispersion of n() was found to be quadratic and its values are in good agreement with bulk single crystal. Utility of these data is satisfactorily facilitated by its fit to the Sellmeier function. The residual absorption occurred at long wavelengths may probably be originating from the variation in stoichiometry and unintentional impurities. Transmittance calculated for a hypothetical single refractive absorbing thin film demonstrated a close match with that of experimental spectrum in the position of the fringe extremes, particularly for lower photon energies. VII Optical band gap of as-deposited films was determined using Tauc equations as ~1.527 eV corresponding to allowed direct transitions occurring between the bands. However, heat treated and Cl2-doped (dipping process) layers showed a shift in optical band gap energy of ~20 meV (closer to single crystalline value) as compared to that of as-deposited layers. As is typical in II-VI compound semiconductors, a disorder related exponential absorption (Urbach-Martienssen?s) was observed below the band gap. In addition, the effects of thickness variation and index fluctuations on the optical transmittance spectra are analyzed in detail over weak absorption region. The matching between measured and hypothetical transmittance is satisfactorily retained only in the case where layer inhomogeneties is taken into account. It was found that the thickness variation determines noticeable the scale of the film inhomogeneity. Key words : CdTe thin films, Absorption coefficient, Optical bandgap.