Bis-(açilhidrazonmonooksim) ligandlarının polinükleer komplekslerinin sentezi ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of polynuclear complexes bearing bis-(acylhydrazone oxime) and investigation of spectroscopic properties
- Tez No: 202900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, Hidrazon, Kompleks, Bakır(II), IR ve Elektronik spektra, oxime, hydrazone, complex, copper(II), IR and electronic spectra
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada aminobenzoilhidrazin ve diizonitrosaasetil1,4-benzen içeren iki yeni açilhidrazonoksim, diizonitrosoasetil-1,4-benzen bis(4-aminobenzoil hidrazon) ve diizonitrosoasetil-1,4-benzen bis(2-aminobenzoil hidrazon)sentezlendi. Elde edilen hidrazonoksimlerin bakır(II) klorür ve bakır(II) asetat tuzlarıyla reaksiyonundan dinükleer ve polimerek yapılı iki farklı bakır(II) kompleksleri izole edilerek hem ligan hemde komplekslerin yapıları spektroskopik teknikler kullanılarak aydınlatılmıstır. Açilhidrazonoksimler reaksiyon sartlarına bağlı olarak bakır(II) klorür ile karbonil oksijeni, imin ve oksim azotlarından doğal ligand olarak keto formununda koordinasyona girerek dinükleer kompleksler meydana getirmistir. Diğer yandan, açilhidrazonoksimlerin bakır(II) asetat ile kuvvetli baz varlığında reaksiyonundan oksim ve enolimin protonlarının ayrılmasıyla dimerik yapılı polimerik bakır kompleksleri elde edilmistir. Ayrıca bu çalısmada pH ve çözücü değisiminin ligand ve komplekslerin absorpsiyon davranıslarına etkileri incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, two new arolyhydrazone-oximes containing aminobenzoyl hydrazine and diisonitrosoacetil-1,4-benzene, diisonitrosoacetil-1,4-benzene bis(4-aminobenzoil hydrazine)(H4L1) and diisonitrosoacetil-1,4-benzene bis(2-aminobenzoil hydrazine )(H4L2) have been synthesized. The reaction of the synthesized hydrazone-oximes with copper(II) chloride and copper(II) acetate salts gives two types of copper(II) complexes depending on the reaction conditions. Then, the structure of both ligand and complexes were characterized by using common spectroscopic techniques. The reaction of acylhyrazoneoximes with copper(II) chloride in DMSO affords dinuclear chloro copper(II) complexes where coordination takes place in the keto form and acylhyrazoneoximes act as neutral ligand. The reactions of copper(II) acetate with the ligands, on the other hand, in the presence strong base result in precipitation of polymeric complexes where both the oxime and enolimine protons are deprotonated and acylhyrazoneoximes act as dianionic O,N,N?-lignds. Furthermore, the effect of pH on the absorption behavior of ligands have been investigated in this work.