Substitution kinetics of tetracarbonyl (n4-1,5-cyclooctadiene) molybdenum (0) by bis (diphenylphosphino) methane
Tetrakarbonil (n4-1,5-siklooktadien) molibdenum (0) ile bis (difenilfosfino) metan'ın yer değiştirme kinetiği
  1. Tez No: 29415
  2. Yazar: AYŞİN TEKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis(difenilfosfino)metan, Karbonil, Kinetik, Molibden, Siklooktadien, Yerdeğiştirme, Bis (diphenylphosphino) methane, Carbonyl, Cyclooctadiene, Kinetics, Molybdenum, Substitution
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz TETRAKARB0NİL(nA-1,5-SİKLOOKTADİEN)MOLİBDENUM(0) İLE BİS(DİFENİLFOSFİNO)METAN'IN YERDE?İŞTİRME KİNETİ?İ Ayşin TEKKAYA Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkar Nisan, 1993, 75 sayfa Mo(CO)4(n4-COD) kompleksindeki 1,5-siklooktadienin (COD) bis(difenilfosfino) metan (DPPM) ileyerdeğiştirmesinden, Mo(CO)4(DPPM) elde edildi. Bu reaksiyonun kinetiği FTIR spektroskopisi yardımıyla çalışıldı. Başlangıç maddesi Mo(CO)4(COD) ve ürün Mo(CO)4(DPPM) hazırlandıktan sonra NMR ve İR spektroskopi yardımıyla tanımlandı. Her iki kompleks için de, CO-gerilme titreşimlerine ait molar soğurma katsayısısaptandı. Gözlenen hız sabitinin, sıcaklık, giren ligandın (DPPM) ve çıkan ligandın (COD) derişimine bağlı değişimi incelendi. Kinetik verilerin değerlendirilmesinden önesürülen mekanizmada, Mo-olefin bağlarından birinin kırılmasının, hız belirleyen basamak olduğu görüldü. Önerilen bu mekanizmadan bir hız bağıntısı elde edildi. Bazı ara ürünlerin yapısını açıklayabilmek için tek dişli sigma verici bir ligand olarak bilinen P(OCH3)3 kullanıldı. Kütle dengesi hesaplarından, oluşan ürünün miktarında önemli bir azalma olmadığı gözlendi. Bu, yerdeğiştirme reaksiyonu süresince kayda değer bir bozulmanın olmadığını gösterir. Değişik sıcaklıklardaki, kinetik çalışmalardan reaksiyonun aktivasyon enthalpisi (AH ) ve aktivasyon entropisi (AS ) hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSTITUTION KINETICS OF TETRACARBONYL(n4-1,5-CYCLOOCTADIENE)MOLYBDENUM(0) BY BIS(DIPHENYLPHOSPHINO) METHANE Ayşin TEKKAYA M. Sc. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkar April, 1993, 75 pages Substitution of 1,5-cyclooctadiene (COD) in Mo(CO)4(n4-COD) by bis(diphenylphosphino)methane (DPPM) yields Mo(CO)4(DPPM). The kinetics of this substitution was studied by means of Quantitative FTIR- Spectroscopy. Starting material Mo(CO)4(COD) and product Mo(CO)4(DPPM) were prepared and identified by using NMR- and IR-spectroscopy. The IR- iiiextinction coefficients for CO-stretching were determined for both complexes. Variations in observed rate constant (koös) with temperature, concentration of entering ligand (DPPM) and concentration of leaving ligand (COD) were studied. From the evaluation of kinetic data one can propose a mechanism in which the rate determining step is the cleavage of one of two Mo-olefin bonds. A rate law is derived from the proposed mechanism. In order to elucidate the structure of some intermediates, substitution reaction was also conducted in the presence of P(OCH3)3 which is known as monodentate a-donor ligand. Material balance and yield of product do not show any significant depletion. This implies that there is no decomposition in noticeable amount during the substitution reaction. The activation enthalpy (AH ) and the activation entropy (AS ) are determined from the kinetic data for the substitution reaction of COD in Mo(CO)4(COD) with DPPM at different temperatures.