Dipsiz-Çine Çayı (Muğla-Aydın)'nın bentik makroomurgasızlarının belirlenmesi
Determination of benthic macroinvertebrata of Dipsiz-Çine River
- Tez No: 202902
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Dipsiz-Çine Çayı, Su kalitesi, Bentik makroomurgasız
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısma, Mart 2006 ve Subat 2007 tarihleri arasında, Dipsiz-Çine Çayı'nın bentik makroomurgasızlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıstır. Ayrıca bu çalısmada akarsuyun su kalite özellikleri ortaya çıkarılmıstır. Bu amaçla seçilen 7 örnekleme noktasında, su örnekleri fiziko-kimyasal açıdan incelenmis ve bentik makroomurgasız örnekleri toplanmıstır. Toplanan, bentik makroomurgasızların incelenmesi sonucu, Turbellaria sınıfına ait 1, Gastropoda sınıfına ait 9, Bivalvia sınıfına dahil 3, Hirudinea sınıfına ait 4, Arachnida sınıfına ait 15, Crustacea sınıfına ait 6 ve Insecta sınıfına ait 113 takson, takson teshis edilmistir Dipsiz-Çine Çayı'nın su kalitesini belirlemek üzere, 7 farklı su kalitesi tayin yöntemi (ikisi fiziko-kimyasal, besi biyolojik) uygulanmıs ve hem fiziko-kimyasal hem de biyolojik yöntemlerin sonuçlarının birbirini destekledigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine of benthic macroinvertebrata. Besides ın this study was detected featured of the water quality of this river. For this purpose, seven sampling points were selected and water samples were investigated from the viewpoints of physico-chemical characteristics and the benthic macroinvertebrate were collected. From the investigation of collected benthic macroinvertebrates, 1 taxa belong to classes Turbellaria, 4 taxa belong to classes Hirudinea, 6 taxa belong to classes Crustacea, 15 taxa belong to classes Arachnıda , 113 taxa belong to classes Insecta, 9 taxa belong to classes Gastropoda and 3 taxa belong to classes Bivalvia, were identified. To determine the water quality of Dipsiz-Çine River, seven water quality determination methods (two were physico-chemical and five biological) were performed and it was found that both physico-chemical and biological data were supporting each other. Key Words :Dipsiz-Çine River, Water Quality, Benthic macroinvertebrata