Türkiye için endemik Centaurea cariensis boiss. alt türleri üzerinde morfolojik ve palinolojik araştırmalar
Palynological and exterior morphological research on endemic subspecies of Centaurea cariensis boiss. in Turkey
- Tez No: 202921
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Botany, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Centaurea, cariensis, Endemik, Dıs Morfoloji, Polen, Centaurea, cariensis, Endemic, Exterior Morphology, Pollen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu arastırmada Türkiye için endemik Centaurea cariensis Boiss. subsp. cariensis, Centaurea cariensis Boiss. subsp. longipapposa Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. maculiceps (O. Schwarz) Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. microlepis (Boiss.) Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. niveotomentosa (Hub.-Mor.) Wagenitz alttürleri morfolojik ve palinolojik yönden incelenerek her alttüre ait dıs morfolojik özellikler ile palinolojik özellikler saptanmıstır. Dıs morfolojik incelemelerde; dogal yetisme ortamlarından toplanan bu endemik alttürlerin özellikleri, taze ve kuru materyaller üzerinde yapılan ölçümlere ve floristik-sistematik yayınlara dayanılarak belirlenmistir. Bitkilerin kapitulum, involukrum, çiçek, aken, yaprak ve fillari (involukrum yapragı) gibi kısımları ölçülmüs ve özellikleri saptanmıstır. Palinolojik incelemelerde; bes alttüre ait polenlerin, polen morfolojileri ile ilgili ölçümleri yapılmıstır ve özellikleri saptanmıstır. Bes alttürde de polen tipi Tricolporatae, polen sekli Sphaeroidea' dır. Centaurea cariensis Boiss. subsp. cariensis'de P/E : 1.04 (W), 1.11 (A), Centaurea cariensis Boiss. subsp. longipapposa Wagenitz'da P/E : 0.96 (W), 1.00 (A), Centaurea cariensis Boiss. subsp. maculiceps (O. Schwarz) Wagenitz'de P/E : 1.00 (W), 0.99 (A), Centaurea cariensis Boiss. subsp. microlepis (Boiss.) Wagenitz'de P/E : 1.02 (W), 1.04 (A), Centaurea cariensis Boiss. subsp. niveotomentosa (Hub.-Mor.) Wagenitz'da P/E : 0.98 (W), 1.03 (A) ölçülmüstür. Bes alttürün dıs morfolojik ve palinolojik özellikleri Çizelge 3.11, Çizelge 4.1, Çizelge 4.2, Sekil 4.2 ile Sekil 4.3'de gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, exterior morphological characteristics and the palynological properties of Centaurea cariensis Boiss. subsp. cariensis, Centaurea cariensis Boiss. subsp. longipapposa Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. maculiceps (O. Schwarz) Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. microlepis (Boiss.) Wagenitz, Centaurea cariensis Boiss. subsp. niveotomentosa (Hub.-Mor.) Wagenitz is endemic subspecies for Turkey have been determined. In the exterior morphological studies; the characteristics of these endemic subspecies collected from their natural growing environment have been described according to the measurements made on the fresh and dry materials and to the floristical-systematical publications. The parts of the plants like capitula, involucre, flower, achene, leaf and phyllary (the leaf of involucre) have been measured and so their characteristics have been determined. The pollen types of five subspecies which were studied by us in this research are Tricolporatae and the pollen shapes of them are Sphaeroidea. The pollen shape of Centaurea cariensis Boiss. subsp. cariensis was determined as P/E : 1.04 (W), 1.11 (A), the pollen shape of Centaurea cariensis Boiss. subsp. longipapposa Wagenitz was determined as P/E : 0.96 (W), 1.00 (A), the pollen shape of Centaurea cariensis Boiss. subsp. maculiceps (O. Schwarz) Wagenitz was determined as P/E : 1.00 (W), 0.99 (A), the pollen shape of Centaurea cariensis Boiss. subsp. microlepis (Boiss.) Wagenitz was determined as P/E : 1.02 (W), 1.04 (A), the pollen shape of Centaurea cariensis Boiss. subsp. niveotomentosa (Hub.- Mor.) Wagenitz P/E : 0.98 (W), 1.03 (A) was determined. The exterior morphological and palynological properties of five subspecies have been shown in Table 3.11, Table 4.1, Table 4.2, Shape 4.2 and Shape 4.3.