Kazdağı göknarı (Abies equi-trojani aschers et sinten) ormanlarının meşcere kuruluş özellikleri (Karaköy örnek çalışması)
Stand characteristics of Kazdağı fir's (Abies equi-trojani aschers et sinten) forests (Karaköy case study)
  1. Tez No: 202922
  2. Yazar: MUSTAFA SİMSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORHAN TUNÇTANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazdağı göknarı, Meşcere kuruluşu, Büyüme, Artım, Koruma, Kazdağı fir, Stand dinamics, Growth, İncrement, Conservation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, Kazdağı göknarı ormanlarının yayılış alanını ortaya koymak ve araştırma alanı olan Karaköy yöresindeki meşcerelerinin kuruluşlarını, büyüme ilişkilerini ve bu meşcerelerde uygulanabilecek silvikültürel müdahaleleri belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin endemik türlerinden birisi olan Kazdağı göknarı ormanlarının yayılış alanını belirlemek amacıyla yapılan incelemeler sonucunda; bu türün toplam yayılış alanının 282,5 ha'ı saf, 3309,0 ha'nın ise karaçam ve kayın ile kurduğu karışık orman olmak üzere 3591,5 ha olduğu belirlenmiştir. Karaköy serisinde, örnek çalışma niteliğinde gerçekleştirilen bu araştırmada; 3 yükselti kademesinden (1000, 1100 ve 1200m) 12 adet deneme alanı alınmıştır. Bu deneme alanlarında çeşitli ölçü ve tespitler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Karaköy serisinde bulunan Kazdağı göknarı ormanlarında; Gbc3, KnGcd3, GÇkKnbc3 ve ÇkGb3 olmak üzere 4 farklı meşcere tipi olduğu saptanmıştır. Belirlenen bu meşcere tiplerinde genel olarak göknarın hacim ve artımının yükseltiye bağlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Buna göre Gbc3 meşceresinde göknarın hektardaki hacmi, 254,6 m3 ile 408,3 m3, artımı 12,9 m3/ha/yıl ile 13,2 m3/ha/yıl arasında değişmektedir. KnGcd3 meşceresinde göknarın hektardaki hacmi 180,6 m3 ile 291,2 m3, artımı 8,2 m3/ha/yıl ile 8,7 m3/ha/yıl arasındadır. GÇkKnbc3 meşcere tipinde, göknarın hektardaki hacmi 136,1 m3 ile 222,2 m3, artımı 8,1 m3/ha/yıl ile 8,6 m3/ha/yıl arasında değişmektedir. ÇkGb3 meşcere tipinde ise göknarın hektardaki hacmi 75,7 m3 ile 176,4 m3, artımı 9,3 m3/ha/yıl ile 9,6 m3/ha/yıl arasındadır. Araştırma kapsamında belirlenen tüm bu meşcere tiplerinde çıkarılan meşcere profillerine göre, aynı yaşlı ve tek tabakalı bir kuruluş hakimdir. Araştırma alanında göknara yönelik bir gençleştirme uygulamasına rastlanmamıştır. Kazdağı göknarı ormanlarının önemli ölçüde azaldığının ortaya çıktığı bu araştırma sonucunda; türün devamlılığının sağlanabilmesi için yöredeki ormanların tamamının korunan alanlar statüsüne alınması uygun olacaktır. Ayrıca, hızlı büyüme özelliğine sahip olan bu türün doğal yetişme ortamı dışında endüstriyel plantasyonlarda değerlendirilme imkanları araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to investigate the natural distribution area of Kazdağı fir (Abies equi-trojani Aschers et Sinten) and stand dinamics of the forest in Karaköy district. Natural range area of this endemic species cover totally 3591,5 hectares land formed by 282,5 hectar pure fir stands and 3309,0 hectar mixed with Black pine (Pinus nigra Arnold. Subsp. pallasiana Holmboe) and Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky). The case study has implemented at the three altitudinial ranges (1000, 1100 ve 1200m) in 12 experimental sites. Four stand types as Gbc3, KnGcd3, GÇkKnbc3 and ÇkGb3 were determined in forests at Karaköy. Volume and volume increment of Kazdağı fir forest, increase depending on the altitudinial zones. Volumes ranges from 254,6 m3 to 408,3 m3 per hectare and annual volume increments are between 12,9?13,2 m3/ha in Gbc3 stands. These figures are 180,6 ? 291,2 m3 for volume and 8,2 ? 8,7 m3 for annual volume increment in KnGcd3 stands. In GÇkKnbc3 stands, volumes per hectare change between 136,1 m3 and 222,2 m3, annual volume increments are between 8,1 ? 8,6 m3/ha. In ÇkGb3 stands, volume per hectare change between 75,7 m3 and 176,4 m3, annual volume increment are between 9,3- 9,6 m3/ha. According to the stand profiles determined for stand types stands are even aged and sıngle storied. Regeneration practices for Kazdağı fir, have not been applied in the stands. The necessary measurements should be taken for in situ conservation of the whole natural range of Kazdağı fir, since the distribution area of the species has considerably decreased year by year. Apart from this, considering the fast growing characters of this species, establishment possibilities of ındustrial plantations with this species at the suitable sites out of the natural ranges should be investigated.