Bazı yeni 4-(3-fenoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin sentezi, antioksidan ve asidik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, antioxidant activities and acidic properties of some new 4-(3-phenoxybenzylideneamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazole-5-one of derivatives
  1. Tez No: 202975
  2. Yazar: ÖZLEM AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-alkil(aril)-4-amino-4, 5-dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, 3- fenoksibenzaldehid, pKa, potansiyometrik titrasyon, antiok, 3-alkyl(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, 3- phenoxybenzaldehid, pKa, potentiometric titration, antioxidant
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısmada, öncelikle çalısma için gerekli olan 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino- 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesigi sentezlenmistir. Sonra bu bilesiklerin 3- fenoksibenzaldehid ile reaksiyonları incelenmis ve 6 adet yeni 3-alkil(aril)-4-(3- fenoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesigi elde edilmistir. lave olarak bu yeni bilesiklerden 5 tanesi asetik anhidrid ile muamele edilerek N-asetil türevleri elde edilmistir. Sentezlenen 11 yeni bilesigin yapısı 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektrum verileri kullanılarak aydınlatılmıstır. Çalısmanın ikinci orjinal bölümünde sentezlenen 6 yeni 3-alkil(aril)-4-(3- fenoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesiginin dört faklı çözücüde (izopropil alkol, N,N-dimetilformamid, tert-butil alkol, asetonitril) tetrabutilamonyum hidroksit (TBAH) ile potansiyometrik titrasyonları yapılmıs ve yarı nötralizasyon metodu ile HNP ve pKa degerleri tayin edilmistir. Çalısmada son olarak, sentezlenen 11 yeni bilesigin antioksidan özellikleri incelenmis ve bulunan sonuçlar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly six 3-alkyl-(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5- one compounds requiring for this study were synthesized. Then, reaction of these compounds with 3-phenoxybenzaldehid were investigated and six new 3-alkyl(aryl)-4- (3-phenoxybenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained. In addition, five new compounds were treated with acetic anhydride and Nacetyl derivatives were obtained. In order to identify the eleven new compounds synthesized in the study, spectroscopic methods including IR, 1HNMR, 13CNMR and UV were used. The second original part of this study, synthesized six new 3-alkyl(aryl)-4-(3- phenoxybenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds of potantiometric titration with TBAH and HNP and PKa values were determined by main of half notralization method. Finally anti-oxidant properties of synthesized eleven new compounds were investigated and conclusions of this study were discussed.