Kömürün petrografik bileşenlerinin seçimli olarak ayrılması
Separation of petrographic constituents of coal
- Tez No: 202977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT KIZGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maseral, Maseral ayrımı, Film flotasyon, Yüzdürme-batırma yönt, Maseral, Maceral separation, Film flotation, float-sink method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, Zonguldak Kurul kömürünün petrografik bilesenleri, film flotasyon ve yüzdürme batırma yöntemi ile ayrılmıstır. Çesitli oranlarda su-metanol karısımları degisik yüzey gerilimine sahip çözeltilerin elde edilmesinde kullanılmıstır. Film flotasyon yöntemi ile yüzey gerilimi azalımına baglı olarak, vitrinit içerikleri azalmıs, inertinit, liptinit ve semifüzinit içerikleri ise artmıstır. Bu yöntemde yeterli bir serbestlesme saglanamadıgı için yeterli düzeyde bir maseral zenginlesmesi gerçeklestirilememistir. Yüzdürme-batırma yönteminde, ilk yogunlugu takip eden 1.28 ve 1.30 gr/cm3 yogunluklarında vitrinit miktarı % 92 civarına yükselmistir. 1.30 gr/cm3 yogunlugun üzerinde, inertinitlerin ve semi-füzinitlerin miktarı artmıstır. Liptinitlerde çok sınırlı zenginlesme görülmüstür. Yogunluk artısı ile kül miktarı azalmıstır. Yüzdürme-batırma yöntemi örnek boyutlarına baglı olarak özellikle vitrinitçe zengin (%92 civarında) bir ürün elde edilmesini saglamıstır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to separate organic constituents of coal by means of film flotation and float-and-sink separation. A sample of Kurul seam (TTK Uzulmez Mine) was used in the experiments. The amount of vitrinite groups in float products decreased, while liptinite, inertinite and semi-fusinites group increased by decreasing surface of tension of solution. n film flotation experiments, a very limited enrichment (concentration of any specific maceral group) was achived for any constituents. Because of insufficient liberation, a very limited enrichment occured by film flotation. n float-sink method, a vitrinite enrichment was achieved at the separation densities of 1.28 and 1.30 gr/cm3 following the first density. The amount of inertinites and semi-fusinites gradually increased after 1.30 gr/cm3 separation density. A vitrinite rich concentrate (about 92 % vitrinite ) was produced depending on size of the feed material..