Doğrusal olmayan haberleşme sistemlerinde blok yönlü kanal denkleştirme
Block-structured channel equalization on non-lineer communication systems
- Tez No: 202982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFAT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haberlesme kanalı, Kanal denklestirme, Dogrusal olmayan blok yapılar
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sayısal haberlesme sistemleri için yüksek veri hızında bilginin en güvenilir ve dogru bir sekilde tasınması amaçlanır. Bilgi iletiminde semboller arası karısım (ISI, Intersymbol Interference) ve kanallar arası karısım (ICI, Interchannel Interference) bilginin darbe seklini bozucu etki gösterir. Ek olarak haberlesme sisteminde kullanılan yükselteçler etkinligini artırmak için dogrusal olmayan bölgede çalısırlar. Bu durumda sayısal haberlesme kanalı Wiener blok yapısında yani dogrusal dinamik bir sistem ile dogrusal olmayan statik bir blok yapısı ile ifade edilir. Haberlesme kanalının performansının artırılması amacı ile bu çalısmada kanalın denklestirilmesi için adaptif dogrusal olmayan blok yapıları incelenecektir. Dogrusal olmayan blok yapılarında sıklıkla kullanılan Hammerstein blok yapısı, Wiener blok yapısının tersine dogrusal olmayan statik blogu takip eden dogrusal dinamik bir sistem ile ifade edilir. Dogal olarak Wiener blok yapıdaki bir haberlesme kanalını denklestirmek için kullanılır. Bu çalısmada iki farklı adaptif yaklasım üzerinde durulacaktır. Birincisi, Wiener blok yapıdaki giris çıkıs bilgisine dayalı kanal tanımlamanın ardından blok parametrelerinin tekil deger ayrıstırılması ile elde edilip, her iki blogu terslerinin kullanımı ile kanal denklestirme yaklasımıdır. kinci ise dogrudan Hammerstein blok yapısı ile daha basit görülen kanal denklestirme yaklasımıdır. Her iki yaklasımda parametrede dogrusallık mümkün oldugundan adaptif yaklasımlar olan en küçük ortalama kareler (LMS, Least Mean Square) ve özyineli en küçük kareler (RLS, Recursive Least Square) yaklasımları kullanılabilir. Bu çalısmada, dogrusal olmayan sayısal haberlesme kanalının denklestirilmesi amacı ile iki farklı yaklasımın performansı LMS ve RLS algoritmaları ile incelenmistir. Adaptif algoritmaların yakınsama hızları gerçek degerli veri iletiminde kıyaslanmıstır. Bununla birlikte farklı sinyal gürültü oranlarında performanslar incelenerek bit hata oranlarına bakılmıstır.
Özet (Çeviri)
For digital communication systems, very high rate and correct data transmission are the basic target. During data transmission, Intersymbol Interference (ISI) and Interchannel Interference (ICI) make a distortion on data pulse shape. In addition, the amplifiers that are used on communication systems to increase the productivity, work on the non-linear region. Therefore, digital communication channel is defined as a Wiener block structure that contains a linear dynamic system with a non-linear static block structure. In this study, to increase the performance on the communication system, adaptive non-linear block structures will be investigated for channel equalization. Hammerstein block-structures that are commonly used on the non-linear systems opposite to the Wiener block-structures, are defined as a linear dynamic system following non-linear static block. Naturally, it is used to equalize a communication channel structured as Wiener block. In this study, two different adaptive approaches will be examined. In the first approach, based on input -output knowledge channel identification has been done for Wiener block structure after that block parameters are decomposed using Singular Value Decomposition. Then inverse of both blocks are used for equalization. The second channel equalization approach, looks simpler, is directly used Hammerstein block structure. In both approaches; because of the possibility of the linearity on parameters, adaptive approaches, Least Mean Square (LMS) and Recursive Least Square (RLS) algorithms can be used. In this study, for the channel equalization on the non-linear digital communication system, performance of both approaches is considered with the LMS and RLS algorithms. The convergence rate of the adaptive algortihms are compared on the real value data transmitting. Additionally, considering the performance of different signal-noise-ratio, symbol-error-rates are defined. Key Words : Communication channel, Channel equalization, Non-linear block structure