Histomorphometric evaluation of the effect of local and systemic application of boric acid on bone healing in rats
Lokal ve sistemik olarak uygulanan borik asitin sıçanlarda kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin histomorfometrik olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 666211
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Borik asit, fibrosis, kritik boyutlu defekt, kemik oluşumu, boric acid, fibrosis, critical size defect, bone regeneration
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamızda, borik asit çözeltisinin sıçan kalvaryasında oluşturulan kritik boyutlu defektlere lokal olarak doğrudan ve sistemik olarak sıçanlara gavaj yöntemiyle uygulanması sonucunda kemik rejenerasyon ve iyileşme kapasitesinin, lokal, sistemik ve kombine olarak uygulamasının kısa ve uzun süreli etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda 28 sıçanın kafatasında parietal kemik üzerinde bregma noktasından geçen orta hattın her iki tarafına simetrik olacak şekilde 5mm çapında kritik boyutlu tam kalınlıklı defektler trefan frez ile oluşturuldu. Tüm hayvanların kafatasının solundaki defektler boş bırakılırken, sağ defektlere ise %3'lük borik asit çözeltisi uygulandı. Hayvanların yarısına sistemik gavaj yöntemiyle borik asit uygulandı. Sıçanların yarısı 14. günde, diğer yarısı 28. günde sakrifiye edildi. Bu şekilde 8 farklı uygulama ile ortaya çıkan kemik örnekleri elde edildi. Sadece sistemik borik asit uygulaması, sadece lokal borik asit uygulaması, kombine sistemik ve lokal borik asit uygulaması ve kontrol grubu oluşturuldu. Bu oluşturulan gruplar iki farklı sürede değerlendirilerek sekiz farklı deney grubu elde edildi. Kemikler dekalsifiye edilerek, histomorfolojik olarak değerlendirildi.Çalışmamızın sonucunda, canlı dokulara borik asit uygulanması, yüksek miktarda bağ dokusu birikiminin önlenmesi ve kemik oluşumunun indüklenmesi noktalarında faydalı olabilmektedir. Fibrosis oluşumunu önlemesi anlamında borik asit çözeltisinin sistemik uygulanması 28 günlük dönemde istatiksel anlamlı fark oluşturmuştur. Bu sonuca ek olarak kombine (sistemik ve lokal) uygulamanın sistemik etkinliği azalttığı görülmüştür. Sonuçlarımız değerlendirildiğinde borik asitin etkin bir anti-enflamatuvar ajan olduğu kemik oluşumunu arttırıcı etkisinin limitli olduğu sonucuna varılmıştır. Farklı dozların kemik oluşumu ve fibrozisin önlenmesi üzerindeki etkisini araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the short and long term effects of bone regeneration and healing capacity, local, systemic and combination administration as a result of applying boric acid solution locally directly and systemically to the rats with critical size defects created in rat calvaria.In this study, 5 mm diameter critical-sized full thickness defects were created with trefan burs in symmetrical position to the bregma point on the parietal bone in 28 rats. The defects to the left of the skull were left empty, and 3% boric acid solution was applied to the right defects. Boric acid was applied to half of the animals by systemic gavage method. Half of the rats were sacrificed on the 14th day and the other half on the 28th day. In this way, bone samples, which emerged with 8 different applications, were obtained. Different applications were; only systemic application of boric acid, only local application of boric acid, combination of systemic and local boric acid application, and control group. These application variety combined with the two different time periods, resulted in eight experimental groups. The bones were decalcified and evaluated histomorphologically.As a result of the study, boric acid application to the living tissues could be beneficial in preventing excessive amount of connective tissue accumulation and new bone formation. In addition, systemic application of boric acid solution in terms of preventing fibrosis formation ended a statistically significant difference in the 28-day period. On the other hand, combined (systemic and local) application has been shown to reduce systemic effectiveness. When the results are evaluated, it is concluded that boric acid is an effective anti-inflammatory agent and its bone-building effect is limited. Further studies are needed to investigate the effect of different doses on bone formation and fibrosis prevention.