Uzunlamasına çalışmaların analizinde karma etki modelleri
Mixed effects models for analyzing longitudinal studies
  1. Tez No: 203059
  2. Yazar: BEYZA DOĞANAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. S. KENAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, İstatistik, Biostatistics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyerarsik modeller, karma etki modelleri, sınırlı en çok olabilirlik, tekrarlı ölçümler, uzunlamasına çalısmalar, Hierarchical models, longitudinal data, mixed effects models, repeated measurements, restricted maximum likelihood
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmanın amacı, doğrusal karma etki modellerinin uzunlamasına veri analizinde kullanımı incelemek ve sağlık alanında bir veri seti üzerinde uygulamasını yapmaktır. Uzunlamasına çalısmaların en iyi biçimde çözümlenmesi ve yorumlanması ile ilgili çalısmalar geçtiğimiz yıllarda büyük bir ilerleme göstermis ve bu anlamda güçlü birçok yöntem gelistirilmistir. Karma etki modelleri, bireyden elde edilen gözlemlerin bağımsız varsayılamayacağı, verinin yapısında doğal bir hiyerarsik ya da kümelenmis yapının bulunduğu durumlar için kullanılır. Her bir bireyden belli bir izlem süresi boyunca toplanan ölçümlerin iliskili olduğu tekrarlı ölçüm tasarımları, bu tür veriler için en uygun tasarımdır. Özellikle sağlık alanında, veriler genellikle tekrarlı ölçümler biçiminde toplanır. Doğrusal karma etki modelleri uzunlamasına veriler için esnek çözümlemeler yapılabilmesini sağlar. Çalısmanın ilk bölümünde, tekrarlı ölçümlerin analizinde yaygın olarak kullanılan tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ve kısıtlarına değinilmis, doğrusal karma etki modellerinin avantajlarından bahsedilmis, rasgele kesim noktası modeli ile rasgele kesim noktası ve rasgele eğim modeli gibi karma etki modelleri tanıtılmıstır. Ayrıca kestirim yöntemleri hakkında bilgi verilmistir. ?kinci kısımda, sağlık alanında toplanan veri seti üzerinde hem karma etki modellerinin hem de varyans analizinin uygulaması SAS paket programı ile gerçeklestirilmistir. Meme kanseri olan kadınlardan toplanan veri seti üzerinde hem doğrusal karma etki modeli hem de tekrarlı ölçümlerde varyans analizi uygulanmıstır. Karma etki modelleri, tekrarlı ölçümlerin analizinde etkili ve alternatif bir çözüm yolu olarak önerilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the use of linear mixed models in longitudinal data analysis and provide a sample application for a data set collected in a health study. In recent years, studies for analyzing and interpreting longitudinal data have improved significantly and many effective methods have been presented in this frame. Mixed effects models are applied to data that are hierarchical or clustered in nature, in which individual observations cannot be assumed independent. Repeated measures designs, where measurements taken over time on each subject will be correlated, are an important source of such data. Especially in health studies, data are usually collected over time. Linear mixed models provide flexible analysis for longitudinal data. In the first part of this study, repeated measurements ANOVA, which is widely used in the analysis of repeated measurements and its limitations, were introduced. Then, advantages of mixed models over conventional method were mentioned. Moreover, such mixed models like random intercept, both random intercept and random slope models were described and information about estimation methods was given. In the second part, mixed models and repeated measurements ANOVA were applied on a health study using SAS software. Data from women with breast cancer were analyzed both using mixed models and ANOVA method. Mixed models analyses were suggested as an alternative and effective analysis tool for repeated measurements data.