Salmonella serotiplerinde plazmit profillerinin araştırılması
Plasmid profile analysis of salmonella serotypes
  1. Tez No: 203075
  2. Yazar: MEHSETİ BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİRSEL ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Plazmit profil analizi, Salmonella Paratyphi B, Salmonella Typhimurium, Salmonella Choleraesuis, Salmonella Hadar, Salmonella Typhi, Salmonella Enteritidis, Plasmid profile analysis, Salmonella Paratyphi B, Salmonella Typhimurium, Salmonella Choleraesuis, Salmonella Hadar, Salmonella Typhi, Salmonella Enteritidis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Salmonella infeksiyonları dünyada hala yaygın ve önemli saglık problemi olarak görülmektedir. Salmonella serotiplerinin incelendigi arastırmalarda kökenleri tiplendirmek için kullanılan yöntemlerden birisi plazmit profil analizidir. Bu yöntem her bir kökenin tasıdıgı plazmit sayısını ve bu plazmitlerin büyüklüklerini belirlemeye yönelik bir yöntemdir. Bu çalısmada, Türkiye'de soyutlanmıs olan Salmonella enterica kökenlerinin plazmit profillerinin belirlenmesi ve her bir Salmonella enterica serotipindeki (Salmonella enterica ser. Paratyphi B, Salmonella enterica ser. Typhimurium, Salmonella enterica ser. Choleraesuis, Salmonella enterica ser. Hadar, Salmonella enterica ser. Typhi ve Salmonella enterica ser. Enteritidis) profillerin birbiriyle karsılastırılması amaçlanmıstır. Çalısmada, çesitli klinik örneklerden izole edilen 220 Salmonella kökeninin plazmit profilleri, Kado ve Liu tarafından tanımlanan yöntemde küçük degisiklikler yapılarak incelenmistir. ncelenen Salmonella kökenlerinin 165'nin (%75) farklı büyüklükte (1,0-180 kbç) ve degisik sayıda plazmit bulundurdugu belirlenmistir. Plazmit profil analizi sonucunda S.Paratyphi B kökenlerinde dokuz, S.Typhimurium kökenlerinde yirmi iki, S.Enteritidis kökenlerinde yirmi dokuz, S.Choleraesuis, S.Hadar ve S.Typhi kökenlerinde ise üç farklı plazmit profilleri belirlenmistir. S.Typhimurium kökenlerinde 90 kbç büyüklügünde plazmitin ve S.Enteritidis kökenlerinde ise 57 kbç büyüklügünde plazmitin en sık görülen plazmit oldugu belirlenmistir. Plazmit profil analizi ile Salmonella serotiplerinin içerdikleri plazmitlerin serotipden serotipe farklılık gösterdigi anlasılmıstır. Plazmit profil analizinin Salmonella serotiplerinin kökenlerini alt tiplere ayırmak için kolay ve yararlı bir yöntem oldugu kanısına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The Salmonella infections are still seen as the most common and important health problem all around the world. In researches of Salmonella serotypes, one of the methods of strain typing is plasmid profile analysis. This method determines the numbers and molecular weight of plasmids in each strains. The aim of this study is to determine the plasmid profiles of Salmonella enterica strains isolated in Turkey and to compare the profiles of each Salmonella enterica serotype (Salmonella enterica ser. Paratyphi B, Salmonella enterica ser. Typhimurium, Salmonella enterica ser. Choleraesuis, Salmonella enterica ser. Hadar, Salmonella enterica ser. Typhi ve Salmonella enterica ser. Enteritidis). In the study, the plasmid profiles of 220 Salmonella strains isolated from various clinical samples have been analyzed by the method of Kado and Liu with minor modifications. It has been observed that 165 Salmonella strains (75%) have different sizes (1,0-180 kbp) and numbers of plasmid. As a consequence of plasmid profile analysis, nine plasmid profiles in S.Paratyphi B strains, twenty two plasmid profiles in S.Typhimurium strains, twenty nine plasmid profiles in S.Enteritidis strains and three different plasmid profiles in S.Choleraesuis, in S.Hadar and in S.Typhi strains were detected. It has been observed that the S.Typhimurium strains have 90 kbp plasmid and S.Enteritidis have 57 kbp in common. It has been found that the plasmids contained in Salmonella serotypes differ from serotype to serotype. It is believed that the plasmid profile analysis is an easy and beneficial method to separate the strains of Salmonella serotypes into sub-types.