Idiopatik ani işitme kayıplarında steroid tedavisi ile steroid ve hiperbarik oksijen kombine tedavisinin karşılaştırılması
Idiopatik ani işitme kayiplarinda steroid tedavisi ile steroid ve hiperbarik oksijen kombine tedavisinin karşilaştirilmasi
- Tez No: 487474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani İşitme Kaybı, Hiperbarik Oksijen Tedavisi, Steroid Tedavisi, Sudden hearing loss, HBOT, steroid treatment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: İdiopatik ani işitme kaybında (AİK) etkinliği kanıtlanmış tek ilaç steroidler olmakla beraber son yıllarda yapılan çalışmalarda hiperbarik oksijen tedavisinin (HBOT) de faydalı olabileceğine yönelik birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada AİK hastalarında sadece steroid tedavisi ile steroid tedavisine HBOT eklenen hastaların tedaviye yanıtları karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız retrospektif olup Ocak 2010 - Nisan 2017 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine başvuran ve kliniğimizde ani işitme kaybı nedeniyle yatarak tedavi edilen 85 hasta ile yapıldı. Bu çalışmamıza 3 gün içinde meydana gelen en az 3 ardışık frekansı tutan en az 30 dB SNİK olan 16-76 yaş arası hastalar çalışmaya dahil edildi. İşitme kaybının başlangıcı ile tedaviye başlama zamanı arasında 1 aydan fazla sürenin olmamasına dikkat edildi. İdiyopatik AİK dışında kalan (AİK geçiren kulakta daha önce operasyon ve akut veya kronik otitis media öyküsünün olması, ototoksisite, retrokoklear patoloji, perilenf fistülü, akustik travma vb..) hastalar, pediatrik hastalar, önceden bilinen Meniere hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. İşitme kayıpları 500, 1000, 2000, 4000 Hz frekanstaki ortalama saf ses eşiklerine göre; Hafif (26-40 dB), orta (41-55 dB), orta-ileri (56-70 dB), ileri (71-90 dB) ve total veya çok ileri (91 dB ve üstü) olarak sınıflandırıldı. Hastalar, saf ses odyogram tipine göre; Düz tip (en iyi ve en kötü işitme eşikleri arasında 20 dB'den fazla fark olmayan işitme kayıpları), yükselen (250-500 Hz. frekansları tutan işitme kayıpları), alçalan (4000-8000 Hz. frekansları tutan işitme kayıpları) ve diğer tip olarak dört gruba ayrıldı. Çalışmamızda hastalar aldıkları tedaviye göre 2 gruba ayrıldı. Sadece steroid tedavisi alan hastalar steroid tedavi grubu, steroide ek olarak hiperbarik oksijen tedavisi(HBOT) alan hastalar steroid tedavi+HBOT grubu olarak gruplandırıldı. İlk grupta 42 hasta ikinci grupta 43 hasta yer aldı. Saf ses ortalaması(SSO) 500 Hz, 1000 Hz ve 2000 Hz'deki saf ses eşik seviyelerinin ortalaması kabul edildi. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde Siegel kriterleri kullanıldı. Bulgular: Grupların tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde tam iyileşme, parsiyel iyileşme, zayıf iyileşme şeklinde tedaviye yanıtın olduğu ve iyileşme yok şeklinde tedaviye yanıtın olmadığı değerlendirmede steroid grubunda 42 hastadan 24 hasta tedaviye yanıt vermiş 18 hasta tedaviye yanıt vermemiştir. Steroid + HBOT grubunda 43 hastadan 20 hasta tedaviye yanıt vermiş 23 hasta tedaviye yanıt vermemiştir. Yates düzeltmeli ki-kare testiyle yaptığımız istatistik sonucuna göre hastalık gruplarıyla tedaviye yanıt verme arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır (P =0.445). Sonuç: Bizim çalışmamızda HBOT, primer tedavi olarak steroid tedavisiyle kombine olarak verilmiş olup, HBOT ve steroid kombine tedavisiyle sadece sistemik steroid tedavisinin karşılaştırılması esasına dayandı. Çalışmamızda sadece steroid tedavisi verdiğimiz grupta 42 hastanın 24 tanesi tedaviye yanıt vermiş olup 18 hasta da tedaviye yanıt vermemiştir. HBOT ve steroid kombine tedavisi verdiğimiz gruptaki 43 hastanın 20 tanesi tedaviye yanıt vermiş olup 23 hasta da tedaviye yanıt vermemiştir. Çalışmamızda ki-kare testine göre p değeri 0,445 bulunmuş olup bu iki tedavi grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Yaptığımız çalışmada her ne kadar HBOT tedavisi etkisiz gibi görünse de literatürde HBOT' un etkili olduğu çok sayıda çalışma mevcut olup AİK tanısıyla takip edilen her hastaya HBOT tedavisi hakkında bilgi verilip primer tedavide veya kurtarma tedavisinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Several studies have been conducted on the efficacy of single-drug steroids in the treatment of idiopathic sudden hearing loss, as well as recent studies of hyperbaric oxygen therapy (HBOT). In this study, hyperbaric oxygen therapy was added to steroid treatment with steroid treatment only in patients with idiopathic sudden hearing loss. Material and Methods: Our study was performed with 85 patients who retrospectively applied to the polyclinic of Otorhinolaryngology Department of Dicle University Faculty of Medicine between January 2010 and April 2017 and were hospitalized due to sudden hearing loss in our clinic. Patients aged 16-76 years with at least 30 dB sensorineural hearing loss holding at least 3 consecutive frequencies within 3 days of this study were included in the study. It was noted that between the onset of hearing loss and the start of treatment, there was not more than 1 month of wasting. Patients who did not have idiopathic sudden hearing loss (previous history of operation and history of acute or chronic otitis media, ototoxicity, retrocochlear pathology, perilymph fistula, acoustic trauma), pediatric patients, those with previously known Meniere's disease were not included in the study. Hearing losses according to the mean pure sound thresholds of 500, 1000, 2000, 4000 Hz frequency; Classified as mild (26-40 dB), moderate (41-55 dB), medium-forward (56-70 dB), forward (71-90 dB) and total or very advanced. Patients were classified according to pure voice audiogram type; The flat type (hearing losses that do not differ by more than 20 dB between the best and the worst hearing thresholds), the rising (hearing losses with frequencies of 250-500 Hz), the descending (hearing losses with frequencies between 4000-8000 Hz) there were four groups. In our study, patients were divided into 2 groups according to their treatment. Only patients who received steroid treatment and steroids were further classified as hyperbaric oxygen therapy. Pure sound averages were accepted as the average of pure sound threshold levels at 500 Hz, 1000 Hz and 2000 Hz. The Siegel criteria were used to evaluate treatment response. Findings: The treatment response of the groups was divided into groups as complete recovery, partial recovery, poor recovery and no improvement. 24 patients in 42 patients in the steroid group responded to treatment, 18 patients did not respond to treatment. In the steroid + hyperbaric oxygen group, 20 patients from 43 patients responded to treatment, 23 patients did not respond to treatment. There was no statistically significant correlation between disease groups and treatment response according to the statistical result of the Yates corrected chi-square test (P =0.445). Conclusion: In our study, hyperbaric oxygen therapy was given in combination with steroid treatment as primary treatment, hyperbaric oxygen therapy and corticosteroid combination therapy only based on the comparison of systemic steroid therapy. In our study, only 24 of the 42 patients responded to treatment with steroid treatment, 18 patients did not respond to treatment. 20 of the 43 patients in the group with hyperbaric oxygen and steroid combination responded to the treatment, 23 patients did not respond to treatment. According to the square-quadrant test, p value was found as 0,445 and there was no statistically significant difference between these two treatment groups. In our study, hyperbaric oxygen therapy was ineffective. but hyperbaric oxygen therapy appears to be effective in the literature. There are a lot of studies about this. The patient can be informed about hyperbaric oxygen therapy for sudden hearing loss, and the primer can be used for treatment or rescue treatment.